latinica  ћирилица
12/10/2019 |  15:42 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

U Sarajevu obnovljena kapela Vidovdanskih heroja

Obnovljena Kapela vidovdanskih heroja na groblju Svetih arhanđela Mihajla i Gavrila danas je i osveštana. Uz sasluženje sveštenstva u kapeli je služena sveta arhijerejska liturgija koju je predvodio mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Prije dvije godine kapela je vraćena u posjed SPC, a za njenu obnovu sredstva je uložila i Vlada Kantona Sarajevo. U gradu na Miljacki na ulogu Gavrila Principa i Mladobosanaca ipak se i dalje gleda dvojako.

Spomen kapelu podigli su sarajevski Srbi 1939. Zemni ostaci 11 pripadnika Mlade Bosne sahranjeni su u kripti ispod oltara, a poput čuvara nad njima bdiju spomenici stari više vijekova, izmješteni sa starog pravoslavnog groblja na Marin Dvoru, uzidani u zidove hrama.

- Ugradnjom nadgrobnih spomenika u zidove kapele ona je postala i spomen kapela starih sarajevskih Srba. Ona je duhovna i molitvena poveznica iz najstarijih vremena sa vidovdanskim herojima, sve do danas sa nama - istakao je Hrizostom mitropolit dabrobosanski.

Decenijska devastacija kapele, ali i uloge Principa i Mladobosanaca obilježiće i ova vremena, poručuje devedesetogodišnjak Slavko Nastić.

- To su mladi ljudi koji su vjerovali u to da se čovjek mora boriti za slobodu i bolji život. Kapela je bila oskrnavljena i zapuštena - napominje Nastić, a na njegove riječi nadovezuje se i Slobodanka Okić:

 -Drago mi je. Trebalo je to davno učiniti da se sačuva groblje i kapela - poručuje Slobodnka.

Skrnavljenje kapele tokom devedesetih godina prošlog vijeka nije moglo zatrijeti činjenicu da ispod mermerne ploče, počivaju ličnosti svjetske istorije, Gavrilo Princip i još desetorica pripadnika Mlade Bosne, pomorena u austrougarskim kazamatima.