latinica  ћирилица
12/10/2019 |  15:50 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Da li je SM u tehničkom mandatu nadležan da bira novog direktora SIPA?

Intervjue s kandidatima za novog direktora SIPA Nezavisni odbor Parlamenta BiH obaviće 21. oktobra, nakon čega bi na prijedlog ministra bezbjednosti Dragana Mektića, Savjet ministara trebalo da imenuje novog direktora Agencije. Pravna struka poručuje - Savjet ministara je u tehničkom mandatu i nema legitimno pravo da donosi ovako važne odluke.

Bez saglasnosti o izboru novog direktora OBE neće biti izabran ni novi direktor SIPA, smatra Dušanka Majkić delegat u Domu naroda BiH.

Zadatak Nezavisnog odbora Parlamenta BiH je da provodi kompletnu proceduru - od kontrole prijava pa do intervjua, na osnovu čega sastavlja rang listu uspješnih kandidata i dostavlja je ministru bezbjednosti BiH, na čiji prijedlog Savjet ministara BiH i imenuje direktora.

Među kandidatima je i aktuelni direktor SIPA Perica Stanić, kojem četvorogodišnji mandat ističe 5. novembra ove godine.

Stanić je na tu funkciju došao kao favorit SDS-a, odnosno Dragana Mektića.

Da li će tako biti i ovaj put, delegat u Domu naroda Dušanka Majkić neće da licitira, ali smatra da od izbora neće biti ništa sve dok se ne formira novi Savjet ministara.

- Ne znam kako tamo stvari stoje, je li to znači da Dragan Mektić ima jednog kandidata, a SDS drugog, ne znam stvarno i ne bih željela da ulazim u njihove partijske odnose ali ne vjerujem da će doći do izbora direktora Agencije dok se ne riješi pitanje Savjeta ministara dok se ne izabere to tijelo - rekla je Majkićeva.

Pored Stanića, među kandidatima su i Darko Ćulum, aktuelni direktor Policije Republike Srpske, Goran Zubac, bivši direktor SIPA i Žarko Laketa, bivši načelnik CЈB Trebinje.

Izbor direktora SIPA je vrlo važna odluka koju ne smije donositi Savjet ministara BiH koji više od godinu dana radi u tehničkom mandatu. On nije ustavno-pravna kategorija, ističe profesor Ustavnog prava Siniša Karan.

- Dakle, neko je drugi na izborima dobio legitimitet da donosi odluke, a samo do prelaska vlasti tehnički mandat služi da kolokvijaln, održava sistem. U tom smislu posmastramo i izbor direktora SIPA, koji je takođe jedno od važnih pitanja. Nažalost u proteklih godinu dana ovaj Savjet ministara je donio mnogo važnih odluka, a za koje mu narod nije dao pravo da ih donose - naglasio je Karan.

Tako bi trebalo da bude - ali u stvarnosti BiH, riječi legitimitet i izabrani voljom naroda imaju neko sasvim drugo značenje.

Majkićeva kaže da u bezbjednosnom sektoru postoje problemi o kojima se ne govori javno. Vjeruje da do izbora novog direktora SIPA neće doći, sve dok se ne riješi pitanje izbora novog direktora Obavještajno bezbjednosne agencije.

- Mislim da u ovom momentu najveći je problem što 19. narednog mjeseca ističe mandat direktoru OBE i da Bošnjaci znajući kakav je stav Srba prema tom izboru, nastoje da te dvije pozicije uvežu i istovremeno rade po principu "ako vi nećete glasati ovdje, onda ni mi nećemo glasati ondje" - dodala je Majkićeva.

Za našu televiziju kandidat Darko Ćulum, aktuelni direktor Policije Republike Srpske, rekao je da je od Nezavisnog odbora Parlamenta BiH dobio poziv da dođe na intervju 21. oktobra u 17 časova. Ćulum vjeruje da će Odbor profesionalno odraditi posao.