X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
12/10/2019 |  16:09 ⇒ 20:05 | Izvor: RTRS

Banjaluka pod video nadzorom: Preko 300 kamera na više od 100 lokacija

Banjaluka bi uskoro trebalo da bude pokrivena sistemom video nadzora, koji će kontrolisati Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske. 342 kamere biće postavljene na 110 lokacija na području grada, Kamere će, poručuju u MUP-u, biti postavljene u cilju prevencije kriminala i povećanja stepena bezbjednosti građana.

Trg Krajine jedna je od 110 lokacija na kojima su postavljene nadzorne kamere. Za sada ovu lokaciju nadzire deset kamera, dok će ukupno 342 biti postavljene širom Banjaluke. Najviše kamera biće kod sportske dvorane Borik, 16, u parku Petar Kočić 12, dok će po šest kamera biti postavljeno na Palatu Republike, Banski dvor, Gradsku upravu i plato ispred Narodnog pozorišta Republike Srpske.

- Ni na koji način ne zadiremo u privatna vlasništva niti u privatne stvari naših građana, ali na javnim površinama moći ćemo da kontrolišemo vozila. Takođe na trgovima ulicama naših gradova u cilju bezbijednosti i zaštite građana - pojasnio je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.  

Zbog svega što se dešavalo u proteklih godinu-dvije u gradu na Vrbasu, građani su s odobravanjem dočekali postavljanje kamera.

U planu je da se video nadzorom pokriju svi gradovi u Republici Srpskoj. Predsjednik Vlade Srpske najavio je da će uskoro biti nabavljena nadzorna oprema.

- To će značajno olakšati rad MUP-a u narednom periodu. To je stara priča od onih 12 miliona i to ide u realizaciju - istakao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Sistem video nadzora javnih površina uspostavljen je do sada u 23 lokalne zajednice, dok je u još 13 opština u toku postavljanje nadzora.