latinica  ћирилица
12/10/2019 |  16:31 | Autor: SRNA

Pompeo: Pokušavamo da ubijedimo Tursku da prekine vojnu operaciju

Američki državni sekretar Majkl Pompeo rekao je da Vašington koristi sva ekonomska i diplomatska sredstva da ubijedi Tursku da prekine sa vojnom operacijom na sjeveru Sirije.
Majk Pompeo (Foto: inverse.com) -
Majk Pompeo (Foto: inverse.com)

SAD pokušavaju da dokažu Turskoj da je loša ideja upad u Siriju i ugrožavanje života kurdskog naroda, ali i ostalih u regionu - hrišćana i drugih etničkih i vjerskih manjina.

- Tim Stejt departmenta radi na terenu u pokušaju da ubijedi predsjednika Turske Tajipa Erdogana da invazija nije odgovarajući put - rekao je Pompeo za list "Tenesijan".

Odgovarajući na pitanje zašto su SAD povukle svoje vojnike iz Sirije, Pompeo je rekao da je to zasluga Turske, koja je uputila ogromne snage preko granice u Siriju.

On kaže da je 6. oktobra naveče bilo jasno da Erdogan "stupa u akciju" u Siriji.

- Mi smo tamo imali manje od 60 ljudi. Oni nisu mogli da ostanu tamo bezbjedni. Upravo zato je predsjednik Donald Tramp naredio da se oni povuku oko 30 kilometara van tog prostora - rekao je Pompeo.

On je naveo da su SAD dugo vremena sarađivale sa Kurdima ne samo u Siriji, već na cijelom Bliskom istoku.

- Oni su nam bili dobri partneri u svim mjestima i uvjeren sam da će administracija nastaviti da podržava te ljude koji su se pokazali kao dobri prijatelji Amerike - rekao je Pompeo.

On je dodao da kurdski narod i rukovodstvo Turske treba da shvate Amerika ne smatra da je ono što je uradio Erdogan ispravno. "To nije u redu i mora da prestane", rekao je Pompeo.

Ankara je 9. oktobra pokrenula vojnu ofanzivu protiv Kurda na sjeveru Sirije.