latinica  ћирилица
12/10/2019 |  17:38 | Autor: TANЈUG

Putin: Ne veseli nas širenje NATO-a ka granicama Rusiji

Ruski predsjednik Vladimir Putin navodi da napredak NATO alijanse ka ruskim granicama ne veseli Moskvu. Dodaje da će se Moskva povući iz Sirije ako buduća vlada te zemlje odluči da ruska vojska treba da ode.

Vladimir Putin navodi da se infrastrukturni objekti tog vojnog bloka šire prema ruskim granicama.

- To je vojni blok i kada se njegovi infrastrukturni objekti šire prema našim granicama, to nas ne čini srećnim - rekao je Putn u intervjuu za Raša tudej i Skaj njuz Arabija televiziju, prenosi Tas. 

Kako je rekao, Rusija na to gleda kao na pretnju, iako NATO pokušava da ubjedi Rusiju da nije prijetnja.

- Uvijek smo to osjećali i više puta smo im govorili o tome, ali oni su neprestano odgovarali ne bojte se, to nije protiv vas, nema zašto da se plašite, NATO transformiše, više nije vojna organizacija, nije agresivna - rekao je ruski predsjednik Rusije.

Kako je rekao, postoje podaci o vojnoj podršci zemljama članicama NATO-a.

Zbog toga će, dodao je Putin, Rusija nastaviti da radi na unapređenju naoružanja kako bi odgovorila na svaki vid agresije.

- Rusija poseduje najsavremenije oružje, koje niko na svijetu nema - rekao je predsjednik Rusije.

Tokom intervjua za RT, Al Arabiju i Skaj Njuz Arabiju Putin se osvnuo na situaciju u Siriji i rekao da Siriju treba da napuste oni koji su ilegalno prisutni u stranoj zemlji.

- Ako buduća legitimna vlada Sirije kaže da joj nije potrebno da ruske trupe ostanu u zemlji, onda će se to odnositi i na Rusiju - dodao je ruski lider.

Prema njegovim riječima, Rusija nastavlja da razmatra strano vojno prisustvo u Siriji sa Iranom, Turskom i SAD.

- Uvijek sam govorio našim kolegama da postoji potreba da se Sirija oslobodi stranog vojnog prisustva - rekao je Putin, prenosi Tas.

Naglasio je i potrebu da se u potpunosti uspostavi ponovni teritorijalni integritet Sirije.