latinica  ћирилица
12/10/2019 |  18:00 | Autor: SRNA

Linta: U Hrvatskoj nema spremnosti za suočavanje sa ustaškom prošlošću

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta smatra da novi srbomrzački grafiti u Ruminu kod Sinja i u Splitu potvrđuju nespornu činjenicu da u Hrvatskoj nema spremnosti za suočavanje sa ustaškom prošlošću i da će ustaške snage sve jače da rade na rehabilitaciji NDH.
Miodrag Linta (Foto: mc.rs) -
Miodrag Linta (Foto: mc.rs)

Linta je podsjetio da se u Splitu i širom Hrvatske redovno pojavljuju ustaški simboli kao što su slovo "U", "Za dom spremni", ustaška šahovnica sa početnim bijelim poljem i poruke bijesne mržnje "Srbe na vrbe", "Ubij Srbina", "Mrzim školu i Srbe", "Maksovi mesari", "Oj Hrvatska mati Srbe ćemo klati" i mnoge druge.

- U čitavoj Hrvatskoj postoje na desetine hiljada ustaških simbola i poruka mržnje prema Srbima i svemu što je srpsko. Јasno je da nadležne insitucije ne čine ništa da se kazne organizatori i počinioci navedenih srbomrzačkih pojava -  istakao je Linta.

Prema njegovim riječima, u Hrvatskoj će i narednih godina ustaške snage sve jače i bezobzirnije da rade na potpunoj rehabilitaciji ustaštva i genocidne NDH zbog čega će se nastaviti sa ispisivanjem na hiljade ustaških grafita i poruka mržnje prema tamošnjim preostalim Srbima.

Linta je naglasio da će Hrvatska još dugo godina biti država u kojoj vlada atmosfera mržnje i netrpeljivosti prema Srbima i država u kojoj Srbi ne mogu da ostvare osnovna ljudska i nacionalna prava, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

- S druge strane, zapadni centri moći i dalje će ćutati na sve što se dešava u Hrvatskoj iz geopolitčkih razloga. Zbog toga je potrebno da Ministarstvo spoljnih poslova radi redovne izvještaje o stanju ljudskih prava Srba u Hrvatskoj i drugim državama regiona i da ih šalje na što više adresa u međunarodnoj zajednici - naveo je Linta.