latinica  ћирилица
13/10/2019 |  11:56 ⇒ 13:07 | Autor: RTRS

Foča: Stomatolozi o novim dostignućima

Poboljšanje oralnog zdravlja, primjena savremenih materijala u otklanjanju funkcionalnih i estetskih problema usljed bezubosti, primjena ortodonske terapije – neke su od tema o kojima se govorilo u Foči na 2. Međunarodnom kongresu stomatologa.

Nedostatak jednog ili više zuba u vilicama i bezubost široko su rasprostranjeni problemi oralnog zdravlja. Posljednjih godina stomatološka protetika uspjela je da primjenom novih materijala uspješno nadoknadi ove nedostatke ugradnjom implantata, proteze i zuba. To zahtijeva i stalno usavršavanje stomatologa.

Aleksandar Todorović, upravnik Klinike za stomatološku protetiku Beograd, kaže da je riječ o tehnologiji čije je vještine potrebno naučiti i usavršiti da bi pacijent bio zbrinut do te mjere da se praktično ne vidi bezubost.

Na Medicinskom fakultetu u Foči koji je sa Komorom doktora stomatologije Republike Srpske, organizator kongresa, ističu da se kontinuirano mora pratiti razvoj tehnologije i prakse. Tome doprinose i ovakvi skupovi.

Dejan Bokonjić, v.d. dekana Medicinskog fakulteta Foča, rekao je da je kongres značajan jer se uklapa u strategiju razvoja Medicinskog fakulteta.

- To je jedan od strateških ciljeva istraživanje, internacionalizacije i otvaranje ovog fakulteta - naveo je Bokonjić.

Milan Kulić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, istakao je da Medicinski fakultet dragulj ovog univerziteta i da je počeo s objavljivanjem radova svojih nastavnika i saradnika u najprestižnjim časopisima sa impakt faktorom i do 5,5, štp je za naše uslove fantastično.

1.200 doktora stomatologije u Srpskoj uskoro će raditi po novom Zakonu o medicinskoj djelatnosti, koji od zemalja u orkuženju ima samo Hravatska. Očekuje se da jasno bude definisan odnos javnog i privatnog sektora.

Saša Dabić, predsjednik Komore doktora stomatologije Republike Srpske, ističe da je potrebno pratiti trendove u  stomatologiji. Kaže da je sve vzastupljenija privatna praksa u ovoj medicinskoj disciplini i da joj je potrebno dati priliku da ima ugovore sa Fondom zdravstvene zaštite, što do sada nije bio slučaj.

Na 2. Kongresu stomatologa predstavljena su najnovija izdanja udžbenika i priručnika Studijskog programa stomatologija, Medicinskog fakulteta Foča.