latinica  ћирилица
13/10/2019 |  12:12 ⇒ 20:07 | Autor: SRNA

Osveštan hram Pokrova Presvete Bogorodice u Novoj Varoši

U banjalučkom naselju Nova Varoš danas je u prisustvu velikog broja vjernika osveštan hram Pokrova Presvete Bogorodice.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop banjalučki Јefrem, koji je ključeve hrama uručio kumovima i ktitorima Panteliji i Damjanu Damjanoviću.

Direktor Republičkog sekreterijata za vjere Dragan Davidović izrazio je zahvalnost ktitoru hrama, jer je smogao snage da samostalno podigne ovaj hram u gradskoj sredini.

- Banjaluka sada dobija u centru grada još jedan hram koji će sa ostalim hramovima da ukrase pravoslavlje u ovom gradu - rekao je Davidović.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji je prisustvovao osveštenju hrama, rekao je da su vjerski objekti mjesto gdje se narod okuplja, ali i održava, ne samo vjersku, nego i nacionalnu liniju.

- Ovo je važna godina za Srpsku pravoslavnu crkvu, kada obilježava 800 godina od autokefalnosti, što je rijedak jubilej. Na ovim prostorima mijenjale su se i države i sistemi, te dolazile razne institucije, a jedina vertikala koja je opstajala sve vrijeme je SPC, koja je izdržala sve ove vijekove i ostala da traje - rekao je Radojičić.

On je izrazio zadovoljstvo jer je Banjaluka ovaj vikend dobila dva nova hrama, potsjetivši da je juče u banjalučkom naselju Pobrđe osveštan hram Vaskrsenja Gospodnjeg, te naveo da se do kraja godine očekuju još dva nova hrama.