latinica  ћирилица
13/10/2019 |  15:42 ⇒ 15:45 | Autor: RTS

Članovi Srpske liste izbačeni sa brojanja glasova

Član kosovske Centralne izborne komisije Stevan Veselinović potvrdio je za RTS da su članovi Srpske liste izbačeni iz prostorije gdje se broje glasovi. Glasovi iz centralne Srbije time su ostali nezaštićeni, rekao je Veselinović.
Kosovo izbori - Foto: SRNA
Kosovo izboriFoto: SRNA

Srpski posmatrači su udaljeni iz prostorija CIK, nakon što su albanski članovi komisije prijavili da koverte iz centralne Srbije "imaju čudan miris", navode iz Srpske liste.

- Uz izgovor da koverte sa srpskim glasovima iz centralne Srbije imaju "čudan miris" albanski članovi komisije su naprasno počeli da se prenemažu kako su otrovani. U istoj prostoriji su se nalazili i srpski posmatrači koji nisu osjetili nikakav miris niti imali bilo kakav zdravstveni problem - saopštila je Srpska lista.

Ističe se da su uz primjenu sile, i pored zahtjeva Stevana Veselinovića da ostane uz materijal, on i svi posmatrači iz Srpske liste istjerani, ne samo iz prostorije u kojoj se nalaze glasovi, već iz čitave zgrade.

Veselinović je potvrdio za RTS ovaj događaj i rekao da je 3.700 listića iz Srbije sada nezaštićeno i da postoji mogućnost manipulacije tim glasovima.

Iz Srpske liste je saopšteno da su albanske političke partije, uz asistenticiju kosovske policije, CIK-a i ostalih kosovskih institucija započele krađu srpskih glasova "u korist Rašića, Petrovića, Rade Trajković, Јablanovića i ostalih poslušnih Srba".

Srpska lista navodi da se krađa glasova srpskog naroda obavlja "pred očima hiljada međunarodnih predstavnika, posmatrača izbornog procesa iz SAD, EU, Njemačke, Britanije i ostalih".

Portparol kosovske policije Daut Hodža rekao je da su dobili poziv od članova CIK iz Prištine i ocijenio da je policija reagovala u skladu sa zakonom. 

On je zizjavio da se prisutnima u prostoriji za prebrojavanje glasova koji su u kovertama stigli iz Srbije "pogoršlo zdravstveno stanje i da je policija morala da ih skloni sa lica mjesta". 

Portparol Misije OEBS-a na Kosovu Senad Šabović izjavio je da OEBS nije uključen u procese prebrojavanja glasačkih listića iz Srbije.

- Znamo šta se dešava u CIK-u, ali ne mogu da dam neki stav ili ocjenu zato što nemamo nikakav uvid u taj proces, mi nismo bili uključeni u taj proces. Bilo je nekih inicijativa, ali to nije odobreno i OEBS nije bio uključen u proces sa tim kovertama iz Srbije - rekao je Šabović.