latinica  ћирилица
13/10/2019 |  15:55 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Bez donacija za Srbe u Tuzlanskom kantonu

Srbi povratnici u Tuzlu ostali bez donacija za održiv povratak. Na poslednjem konkursu Vlade Tuzlanskog kantona za donatorska sredstva povratnicima, više od 90 odsto sredstava dodijeljeno je Bošnjacima. Većina Srba koji su konkurisali, nisu ispunili propisane uslove, obrazlažu kantonalni službenici. Ovo je samo nastavak opstrukcije povratka Srba u Federaciju, tvrde Srbi koji su se vratili na svoja ognjišta.

Slobodan Јovanović se vratio na svoje imanje u selo Požarnica u Tuzlanskom kantonu 2018. godine. Prvi put se obratio tuzlanskim vlastima za donatorska sredstva za održiv povratak, ispunjavajući jedan od ključnih uslova konkursa - da ranije nije bio korisnik nijedne donacije, ali je odbijen zbog nepotpune dokumentacije. Smatra da su ga službenici kantona mogli upozoriti na taj propust u konkursnom roku.

- Јa sam se vratio na svoju djedovinu, na svoju očevinu, gdje sam ponikao i gdje želim da umrem. A što se tiče pomoći, jedino od Boga tražim pomoć da mi podari zdravlje  da ja mogu sam da radim, zarađujem i doprinosim  - poručuje Slobodan Јovanović, povratnik u Požarnivcu kod Tuzle.

Na posljednjem konkursu Vlade tuzlanskog kantona za donatorska sredstva za održiv povratak, od 32 korisnika kojima su sredstva odobrena, samo je troje Srba, ostali su Bošnjaci povratnici.

- Mislimo da je ovo prevršilo svaku mjeru da nam se dešavaju ovakve stvari. Ljudi nam svakodNevno odlaze iz kantona zato što nemaju mogućnosti da ostanu i opstanu ovdje - napominje Željko Pantić iz regionalne organizacije Srba u Tuzli.

Službenici Vlade Tuzlanskog kantona, međutim, tvrde da nikakve diskriminacije nije bilo – uslovi za konkurs su tvrde bili isti za sve.

 - Zašto je to tako, opet ponavljam, tri su uredne prijave od strane srpske nacionalnosti ,pet nepotpunih i šest skinutih. To je ukupan broj koji je podnesen. Od sve tri uredne aplikicaje, sve troje su dobili - istakao je Safet Tulić, službenik u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak Vlade Tuzlanskog kantona.

Okolnost da je samo 11 Srba povratnika konkurisalo za sredstva za održiv povratak nedvosmisleno ukazuje na to kakva je bila višegodišnja politika prema povratnicima. Srbi ponovo napuštaju Tuzlu.

- Oni obnavljaju kuće Bošnjacima u Lukavcu, Sapni , umjesto da su obnovljene srspke kuće u Požarnicvi i drugim srpskim selima u Tuzlanskom kantonu - napomenuo je Đorđe RAadanović iz Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

U žalbenom postupku koji je u toku, Odbor će pružiti pravnu pomoć Srbima koji nisu ostvarili prava na donaciju. Inače, prema službenim podacima kantonalne vlade, od 1996. do 2019. godine  na područje Tuzlanskog kantona vratilo se 19.898 Srba, dok se iz tog kantona u 14 opština u Republici Srpskoj, vratilo 79.953 Bošnjaka, najviše u Bijeljinu i Zvornik.