latinica  ћирилица
13/10/2019 |  16:28 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Bijeljina: Uspjela vježba Civilne zaštite Srpske

Pripadnici Civilne zaštite Republike Srpske i Službe civilne zaštite Bijeljina održali su na rijeci Savi u Velinom selu zajedničku pokaznu vježbu. Cilj je ojačati međusobnu saradnju, ali i obilježiti Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa.

Građani Republike Srpske mogu biti ponosni na pripadnike Civilne zaštite , njihovu ospobljenost za spasavanje u elementarnim nepogodoma , opšta je ocjena vježbe na rijeci Savi. Zajednička vježba sa pripadnicima lokalne civilne zaštite u Bijeljini je smjernica i ostalim gradovima i opštinama Srpske kako se može raditi na terenu.

- Naša vježba izvedena je u saradnji sa helikopterskim servisom Republike Srpske. Vidjeli ste koliko smo osposobljeni, a izveli smo i ono što nije bilo planirano a to je spasavanje lica iz vode , ali ne u sastavu vježbe nego baš za pravu provjeru - poručio je Milan Novitović, vd direktor Uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Civilna zaštita Republike Srpske opremljena je savremenom opremom, koristi između ostalog "pionir" čamce za prevoz do 12 osoba i dronove za pretragu terena.

- Naš tim broji 11 ljudi, dva čamca, standardna posada je tri čovjeka, a nekad dodamo četvrtoga,  ako imamo komlikovanije izvlačenje iz vode, Povrede kičme i slično. Čamci su opremljeni najsavremenijom opremom, imamo refklektore za noćni rad, džipiesove ... - napominje Borislav Trninić, vođa tima Republičke uprave civilne zaštite za spasavanje na vodi i pod vodom.

Drago Ristić iz službe civilne zaštite Bijeljina, kaže da je prioritet u takvim akcijama evakuacija stanovništva.

- Mi smo namjenski izvršili nabavku neophodnih sredstava, a kod nas je težište na evakuaciji stanovništva i pretrega terena u slučaju nesreća na vodi i pod vodom - istakao je Drago Ristić.

Današnjom vježbom Republička uprava civilne zaštite u saradnji sa bijeljinskom službom civilne zaštite i službom Hitne pomoći Doma zdravlja, obilježila je Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa.