latinica  ћирилица
13/10/2019 |  18:06 ⇒ 14/10/2019 | 09:07 | Autor: RTRS

Bileća: Problem sa migrantima izmiče kontroli (FOTO)

Više od stotinu mještana bilećkih sela protestovali su u selu Simijova, izražavajući nezadovoljstvo zbog toga što migranti provaljuju u njihove kuće, prave štetu i uznemiravaju stanovništvo. Zahtjevaju zaštitu od policije i predstavnika lokalne vlasti. Protestno okupljanje uslijedilo je nakon što je prošlog vikenda jedan od mještana Bileće, prilikom sukoba sa grupom migranata, koje je zatekao u kući svog komšije, ubio jednog od njih.

Kada su početkom godine u bilećkim selima prvi put primjećene grupe migranata, koji su se izjašnjavali da su Sirijci, mještani kažu da nisu imali problema. Međutim prilivom migranata iz Sudana, Maroka, Alžira, počeli su problemi.

- Nisam ni sinoć spavao, jer su oko 3 sata iza ponoći pokušali da obiju kuću. Imam samo kolac, sam sam, a u tri grupe je 37 migranata od 20 do 25 godina koji nose mobilne telefone, slikaju i naša bezbijednost je u potpunosti narušena. Prosto su svuda, uđete u štalu oni su tamo, izađete u brdo oni su u klanu i pokazuju vam prstom da ćutite, upadaju u kuće otvaraju frižidere, neće da izađu iz kuće - priča Milenko Kešelj, mještanin sela Vranjska.

Komšija Ratko Novčić ima slična iskustva sa migrantima.

- Prije nekoliko dana su mi došli na vrata. Morao sam im postaviti ručak, nahraniti ih fino i pozdraviti se sa njima, jer ne znam njihove namjere - sa strahom priča Ratko Novčić.

Mještani Krstače i okolnih sela na okupljanju zbog problema sa migrantima

Sve češći upadi migrantima na privatne, ali i napuštene posjede, učestale krađe, kao i nedavni incident u kojem je izgubljen život, dovoljni su razlozi za strah i brigu mještana Bilećkih sela. U nekoliko desetina domaćinstava, kažu, migranti su provalili, u potpunosti devastirali i odnijeli sve što se moglo odnijeti.

Neki objekti su obijani više puta, a neki i zapaljeni, tvrde seljani i traže vanrednu sjednicu bilećke skupštine i što više policije na ovim prostorima.

- Prve korake smo preduzeli, krenulo se u rješavanje problema. Nisam siguran kako će se ovo riješiti, ali ja uporno tvrdim da je jedini put i način da se tim nevoljnicima obezbjedi prevoz i automatski smo zaštitili njih od nas i nas od njih - upozorava Radoš RAadović, mještanin sela Vranjska.

Načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić najavio je da će već sutra zatražiti vanredno zasjedanje lokalnog parlamenta i pomoć MUP-a Srpske.

- Ovaj problem se mora hitno rješavati, sutra ću odmah zakazati vanrednu Skupštinu, pozvaću i ministra Lukača. Treba obavezno obezbjediti punkt milicije, non stop da bude ovdje u pomoć stanovništvu - iznio je sledeće korake Miljan Aleksić, načelnik opštine Bileća.

Iz policijske stanice Bileća potvrđeno je da su mještani gotovo svakodnevno prijavljivali da migranti prolaze kroz seoska područja i da su provaljivali u napuštene kuće, te da su više puta izlazili na teren. Mještani su izričiti, ne pozivamo na linč, već pozivamo vlasti BiH da riješe problem.