latinica  ћирилица
13/10/2019 |  19:09 ⇒ 14/10/2019 | 09:07 | Autor: RTRS

Prnjavor, Evropa u malom (FOTO)

Svečanom akademijom u Centru za kulturu u Prnjavoru Savez nacionalnih manjina ove opštine obilježio je deset godina rada. Dodijeljene su nagrade i plakete zaslužnima za doprinos radu i razvoju udruženja nacionalnih manjina.

Mala Evropa – drugi je naziv za Prnjavor. Ova opština se diči brojem nacionalnih manjina. Trenutno ih ima petnaest, a prije rata bilo je i više od dvadeset. Osim dobre međusobne saradnje, nacionalne manjine se trude da održe što bliže veze sa matičnim državama.

- Svi će ovdje moći da rade, a i saradnja će biti mnogo lakša. Imamo mnogo aktvnosti, njegujemo i prekograničnu saradnju sa Italijom, Mađarskom, Slovačkom, Poljskom i Češkom - istakao je Franjo Rover, predsjednik nacionalnih manjina opštine Prnjavor.

Od ukupnog broja pripadnika nacionalnih manjina u Srpskoj, u Prnjavoru živi oko deset odsto. Načelnik Darko Tomaš poručio je da je ovu opštinu uvijek karakterisao suživot velikog broja različitih naroda.

Deseti festival nacionalnih manjina opštine Prnjavor "Mala Evropa"

- Prnjavor je uvijek karakterisao suživot velikog broja naroda i narodnosti. Mi se time ponosimo, a danas je prilika da ukažemo da 10 godina sva udruženja predano rade. Otvaranjem kancelarije data im je prilika da mogu raditi na produženju svog kulturno-umjetničkog stvaralaštva - napomenuo je Darko Tomaš, načelnik opštine Prnjavor.

Proslavi jubileja prisustvovala je i ministrka uprave i lokalne samouprave, koja je istakla da se Srpska trudi da maksimalno pomogne nacionalnim manjinama. Pred narodnom skupštinom, kaže, uskoro će se naći i strategija o nacionalnim manjinama.

- To je važan dokument za nacionalne manjine, ne zato što do sada nismo radili sa nacionalnim manjinama, nego što će olakšati našim udruženjima da mogu da rade i budu konkurentni i prema IPA fondovima i da dalje sarađuju sa svojim matičnim udruženjima svugdje u svijetu - istakla je Lejla Rešić, ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

Nakon obilježavanja desetogodišnjice postojanja, svečano je otvorena prostorija koju će u narednom periodu koristiti nacionalne manjine prnjavorske opštine.