latinica  ћирилица
14/10/2019 |  09:05 ⇒ 09:11 | Autor: SRNA

Nastupio Ansambl "Venac" iz Gračanice

U okviru Manifestacije "Dani Srbije u Srpskoj", u Domu kulture u Kozarskoj Dubici nastupio je Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije "Venac" iz Gračanice.
Kozarska Dubica: "Dani Srbije u Srpskoj" - Foto: SRNA
Kozarska Dubica: "Dani Srbije u Srpskoj"Foto: SRNA

Šef umjetničkog sektora u Ansamblu Miloš Mitić rekao je da "Venac" ove godine proslavlja 55. rođendan.

On je istakao da ove godine treći put nastupaju u Republici Srpskoj, gdje su uvijek prijatno dočekani, a sinoć su na sceni imali 35 igrača i 13 muzičara.

- Predstavljamo se programom koji smo nazvali "Legenda o vencu-zemljom ovom". Program je koncipiran na tradiciji igračkoj i pevačkoj samo sa Kosova i Metohije i prošle godine smo ga premijerno izveli u Beogradu - naveo je Mitić.

On je dodao da su bili učesnici i manifestacije "Dani Srpske u Srbiji", a da su u okviru "Dana Srbije u Srpskoj" nastupali i u Doboju.

Direktor Centra za informisanje i kulturu opštine Kozarska Dubica Dijana Kondić izrazila je zadovoljstvo zbog toga što je ova manifestacija organizovana u toj opštini.

- Posebno nam je drago što su večeras sa nama prijatelji iz Gračanice, Ansambl `Venac` i nadam se da je ovo samo početak kulturno-umjetničke saradnje. Ovakvi događaji doprinose očuvanju naše tradicionalne igre i pjesme, što je od neprocjenjivog značaja za buduće generacije - naglasila je Kondićeva.

Kao gost na koncertu nastupilo je i Gradsko kulturno-umjetničko društvo "Una", koje se predstavilo "Vlaškim igrama".

Predsjednik tog društva Dajana Popović rekla je da im mnogo znači ovaj nastup i poziv da budu dio ovog koncerta, koji je održan u prisustvu velikog broja publike.

Organizatori manifestacije "Dani Srbije u Srpskoj", koji traju do 24. oktobra, su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije uz podršku Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci.

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije "Venac" iz Gračanice osnovan je 1964. godine u Prištini kao nacionalni profesionalni folklorni ansambl.

U posljednjih 11 godina sjedište im je u Gračanici. Tokom dugogodišnjeg rada imali su zapažene koncerte i nastupe širom Srbije i u zemaljama regiona. Bogat repertoar "Venca" čini više od 35 koreografija sa Kosmeta.