latinica  ћирилица
14/10/2019 |  10:48 ⇒ 12:33 | Autor: SRNA

Јukić: Ukoliko se raspadne VSTS, raspašće se i ostale institucije

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Ružica Јukić tvrdi da ukoliko se raspadne VSTS i ostale institucije na nivou BiH će se raspasti.
Ružica Јukić (foto: ba.n1info.com) -
Ružica Јukić (foto: ba.n1info.com)

Јukićeva je na svom Fejsbuk profilu napisala "da je dobila informaciju o scenariju kako bi trebalo da izgleda rušenje VSTS".

- Ovih dana 'došla' je do mene informacija o planu pojedinih ambasada da gospodin /Muriz/ Memić održi danas sastanak s glavnim tužiocem Gordanom Tadić, a nakon toga da održi proteste i da se kaže da je za sve kriv Visoki sudski i tužilački savjet BiH - navela je Јukićeva.

Ona dodaje da će nezavisni ekspert EU Rajnhard Pribe dostaviti izvještaj koji će biti loš po pravosuđe, te da će zajedno sa američkom Ambasadom tražiti od visokog predstavnika Valetina Incka da iskoristi bonska ovlašćenja prema VSTS-u da raspusti njegove članove, prenosi portal Kliks.

- Voljela bih da je ova informacija laž. Ali, da li znaju oni, koji su napravili ovakav plan /pod uslovom da je ovo istina/ da upravo ruše instituciju BiH, što predstavlja krivično djelo - ističe Јukićeva.

Dodala  je da pojedini predstavnici ambasada agresivno nastupaju u želji da se imenuju pojedini nosioci pravosuđa za glavne tužioce, čime su jasno manifestovali miješanje u rad VSTS i sigurno izašli iz mandata, zbog kojeg su i poslani u BiH.

- Јasno je, ko u svemu ovome, ima umiješane prste - ističe Јukićeva.

Јukićeva je navela da postoje veliki politički pritisci na rad VSTS-a, negirajući da ta institucija radi neprofesionalno.

- Raspadne li se VSTS, tvrdim da će se i ostale institucije na nivou BiH raspasti - je Јukićeva.