latinica  ћирилица
14/10/2019 |  11:44 ⇒ 12:45 | Autor: SRNA

UKC: Izvedena prva laparoskopska operacija želučane kile

Ljekari Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske prvi put su izveli laparoskopsku operaciju hijatalne hernije jednjaka /želučane kile/.
Univerzitetski klinički centar Republike Srpske - Foto: RTRS
Univerzitetski klinički centar Republike SrpskeFoto: RTRS

Ovom vrstom hirurgije omogućen je mnogo brži oporavak pacijenata koji se vrlo brzo nakon operativnog zahvata vraća svakodnevnim aktivnostima, saopšteno je iz UKC-a.

- Ovom procedurom naši ljekari uradili su hijatoplastiku, odnosno ušivanje i sužavanje otvora na dijafragmi kroz koji prolazi jednjak i fundoplikaciju koja podrazumijeva pravljenje manžetne od želuca oko jednjaka po Nisenu, te se na taj način sprečava prelazak kiselog želučanog sadržaja u jednjak - navedeno je u saopštenju.

Iz UKC-a navode da ova vrsta hirurgije predstavlja zlatni standard za pacijente sa hijatalnim hernijama jednjaka, a preporučuje se na osnovu medicinskih indikacija koje postavlja ljekar - naročito pacijentima koji pozitivno ne reaguju na propisanu terapiju.

Hijatus hernija, odnosno hernija hijatusa jednjaka ili, kako se u svakodnevnom govoru naziva želučana kila, nastaje kada želudac prođe u grudni koš iz stomaka, kroz otvor na dijafragmi i kao posljedica toga nastaju brojni simptomi koji su najčešće uslovljeni zadržavanjem i nekontrolisanim vraćanjem želudačnog sadržaja u jednjak.

- Hijatus hernija je u stvari anatomski defekt koji remeti normalnu funkciju završnog dijela jednjaka i početnog dijela želuca, odnosno normalan transport hrane i sprečavanje vraćanja želučanog sadržaja u jednjak. Kada postoji želučana kila, kiselina se nesmetano vraća u jednjak i dovodi do nastanka simptoma, gorušice, mučnine, nadiminja i povraćanja - pojasnili su iz UKC-a.

Operativni zahvat izveli su hirurg Goran Јanjić, asistenti Nebojša Trkulja i Duško Topić, anesteziolog Sanja Јeličić, te instrumentari Duška Šipka i Nikolina Đuđić.