latinica  ћирилица
14/10/2019 |  12:10 ⇒ 12:42 | Autor: SRNA

Nabavka 200 junica za mljekaru "Pađeni"

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je danas u Bileći da je sa vlasnikom Mljekare "Pađeni" Nenadom Vukojem dogovorio nabavku 200 junica na području gdje ovo preduzeće vrši otkup mlijeka, čime će biti povećan broj muznih krava.
Pašalić - Vukoje - Foto: SRNA
Pašalić - VukojeFoto: SRNA

- Vjerovatno ćemo na proljeće krenutu sa realizacijom mjera kojim ćemo da povećamo broj muznih krava na ovom području. Time će biti više mlijeka koje ova mljekara otkupljuje, a budući da ima namjeru da širi proizvodnju, imaćemo dvostruko zadovoljstvo. S jedne strane, biće više proizvoda koji su cijenjeni u okruženju, pa čak i u skandinavskim zemljama, a, sa druge, podržaćemo proizvođače mlijeka - rekao je Pašalić.

On je, nakon posjete bilećkoj Mljekari "Pađeni", rekao da ovo nije samo važan privredni subjekt za Hercegovinu, već i za Republiku Srpsku, te da će Vlada Srpske podržati ovo postrojenje, ali i proizvođače mlijeka.

- Iako smo umanjili premiju sa 30 na 25 feninga po litru proizvodnja nije pala. U ovoj godini ćemo otkupiti 120 miliona litara mlijeka što je više tri miliona nego prošle godine, a 10 miliona nego pretprošle - naveo je Pašalić.

Vukoje je istakao da će, kada je riječ o nabavci junica, Ministarstvo poljoprivrede dati jednu polovinu ukupne vrijednosti grla, a drugu obezbijediti otkupom mlijeka.

On je rekao da proizvođači koji budu htjeli mogu da učestvuju sa 20 odsto, a 30 odsto da plate otkupom mlijeka Mljekari.

Prema njegovim riječima, Mljekara "Pađeni" ima tendenciju rasta od 20 odsto svake godine, te u skladu sa tim i njihovi kooperanti moraju proizvesti 20 odsto više mlijeka.

Vukoje je istakao da Mljekara "Pađeni" planira proširenje, te da je u ovoj godini uloženo više od dva miliona KM.

- Sagradili smo objekat od 1.800 metara kvadratnih, opremili laboratoriju koja ima najbolji kapacitet u BiH, pa i regionu, tako da su naši proizvodi bezbjedni - istakao je Vukoje.

Narodni poslanik Ilija Tamindžija rekao je da je Mljekara "Pađeni" jedna od uspješnijih koja sve obaveze prema državi i kooperantima godinama redovno izmiruje.