latinica  ћирилица
14/10/2019 |  12:15 ⇒ 12:31 | Autor: SRNA

Matvijenko: Mnoge zemlje trpe pritiske i nemaju privilegiju kao Srbija

Predsjednica Savjeta federacije Gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko istakla je danas u Beogradu tokom sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da nemaju sve zemlje privilegiju da su, kao Srbija, nezavisne i suverene.
Valentina Matvijenko i Aleksandar Vučić (foto:Tanjug / PREDSEDNISTVO SRBIJ) -
Valentina Matvijenko i Aleksandar Vučić (foto:Tanjug / PREDSEDNISTVO SRBIJ)

Matvijenkova je ponovila Vučićeve riječi sa jučerašnjeg otvaranja skupštine Interparlamentarne unije u Beogradu - da je Srbija nezavisna i suverena zemlja i da drugima ne dopušta miješanje u unutrašnja pitanja, dodajući da je to pitanje koje danas brine mnoge.

- Mnoge zemlje trpe pritiske i nemaju tu privilegiju da budu suverene kao Srbija - istakla je ona.

Matvijenkova je tokom sastanka prenijela Vučiću pozdrave predsjednika Rusije Vladimira Putina, prenose beogradski mediji.

- Rekao mi je da vam prenesem pozdrave i da čeka s nestrpljenjem vaš susret u decembru - rekla je ona.

Ona je dodala da su posebni odnosi Vučića i Putina zasnovani na međusobnom povjerenju i da znatno utiču i određuju tok bilateralnih odnosa.

- Zahvaljujući vašim naporima, ti odnosi su dobili strateški karakter i posebno se cijeni vaš lični doprinos razvoju odnosa između naših zemalja - zaključila je Matvijenkova.

Predsjednik Srbije Vučić prenio je Matvijenkovoj zabrinutost zbog situacije na Kosovu i Metohiji, posebno u vezi sa pokušajem Albanaca "da donesu odluku o ukidanju Srpske liste".

On je povodom najnovijih manipulacija Prištine i prijetnje ukidanjem Srpske liste, ocijenio da je razvoj događaja veoma loš te pozvao zapadne partnere i takozvano Kosovo da se urazume, kako bi se izbjegla katastrofa.

Vučić je upoznao Matvijenkovu o tome da je Srpska lista dobila 96 odsto glasova kosmetskih Srba na nedavnim vanrednim parlamentarnim izborima i da je imala podršku Beograda.

Predsjednik Srbije rekao je da se mnogo raduje susretu sa ruskim predsjednikom u decembru, kao i da uskoro očekuje posjetu premijera Dmitrija Medvedeva.

Zahvalio je Matvijenkovoj na ličnom zalaganju za najbliže odnose sa Srbijom, te izrazio nadu da će ubuduće još češće posjećivati Srbiju.

U Beogradu je juče počela 141. skupština Interparlamentarne unije, koja je okupila više od 1.700 parlamentaraca i partnera iz UN i civilnog društva iz cijelog svijeta.