latinica  ћирилица
14/10/2019 |  13:22 ⇒ 13:38 | Autor: SRNA

Tegeltija: Imamo saznanja o scenariju rušenja VSTS-a, prijetnje SDA treba uzeti za ozbiljno

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija potvrdio je da su i do njega došla saznanja o scenariju rušenja VSTS-a i naveo da je u javnosti prilično neprimjetno prošao dio iz najnovije deklaracije SDA koji je identifikovao VSTS kao problem za tu političku stranku i kojom se traži njegova reforma.
Milan Tegeltija - Foto: RTRS
Milan TegeltijaFoto: RTRS

On je, povodom teksta koji je objavila potpredsjednik VSTS-a BiH Ružica Јukić da je dobila informaciju o scenariju kako bi trebalo da izgleda rušenje VSTS-a, rekao da su i do njega došla slična saznanja iz ozbiljnih međunarodnih krugova, zbog čega ne može isključiti postojanje takvih ideja.

Tegeltija je istakao da je VSTS jedina institucija BiH koja se spominje u deklaraciji SDA i čija se reforma traži, a prije toga konstatuje odgovornost VSTS-a za procesuiranje bošnjačkih generala za ratne zločine i, kako to oni tvrde, "trend uklanjanja Bošnjaka" sa rukovodećih mjesta u pravosuđu BiH.

- Kada vodeća politička stranka u Federaciji BiH i jedna od najvećih u BiH, u ovom slučaju SDA, kao programski cilj postavi reformu VSTS-a, onda sve takve prijetnje i nastojanja treba uzeti ozbiljno - rekao je Tegeltija.

Kada je riječ o odnosu sa međunarodnim predstavnicima, Tegeltija naglašava da VSTS u ovom sazivu nikada neće prihvatiti servilnost kao način rada, prenosi portal "Kliks".

- Ono što VSTS podržava jeste partnerstvo kao oblik saradnje, kako sa domaćim zakonodavnim i izvršnim vlastima, tako i sa različitim političkim predstavnicima stranih država i međunarodnih organizacija. Sve ispod partnerstva kao oblika saradnje bilo bi ponižavajući odnos koji ne bismo mogli prihvatiti, a da ne govorim o tome koliko bi to ugrozilo ne samo nezavisnost pravosuđa, nego i sam suverenitet BiH - rekao je Tegeltija.

U vezi sa izvještajem koji treba da sačini nezavisni ekspert EU Rajnhard Pribe, Tegeltija ističe da su svi koraci koje su preduzeli u posljednje dvije i po godine blisko koordinisani sa Evropskom komisijom.

- Tako da će izvještaj Pribea o VSTS-u, na neki način, dobrim dijelom biti i izvještaj o samoj Evropskoj komisiji i njenim aktivnostima u saradnji sa VSTS-om - naveo je Tegeltija.

Potpredsjednik VSTS-a BiH Ružica Јukić napisala je na svom Fejsbuk profilu da je dobila informaciju o scenariju kako bi trebalo da izgleda rušenje VSTS.

- Ovih dana došla je do mene informacija o planu pojedinih ambasada da /Muriz/ Memić, /otac stradalog mladića DŽenana/, održi danas sastanak sa glavnim tužiocem Gordanom Tadić, a nakon toga proteste i da se kaže da je za sve kriv VSTS BiH - navela je Јukićeva.

Ona tvrdi da će nezavisni ekspert EU Rajnhard Pribe dostaviti izvještaj koji će biti loš po pravosuđe, te da će zajedno sa američkom Ambasadom tražiti od visokog predstavnika Valentina Incka da iskoristi bonska ovlašćenja prema VSTS-u i raspusti ga.

Povezane vijesti:

Јukić: Ukoliko se raspadne VSTS, raspašće se i ostale institucije