latinica  ћирилица
14/10/2019 |  13:26 ⇒ 14:36 | Autor: SRNA

Erdogan: Ankara želi da otjera Kurde iz Manbidža

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan nagovijestio je da Ankara želi da otjera kudrdske borce iz sirijskog grada Manbidž, nakon što su kurdski zvaničnici u Siriji postigli dogovor sa sirijskom vladom da se suprotstave turskoj ofanzivi.

On je novinarima na aerodromu u Istanbulu, pred polazak u Azerbejdžan, rekao da će Turska provesti svoje planove za Manbidž i tamo naseliti Arape, nakon što je propao prošlogodišnji sporazum sa Vašingtonom da se područje očisti od boraca kurdske Narodne zaštitne jedinice.

- Naš sporazum sa SAD bio je da se Manbidž očisti od terorističke organizacije u roku od 90 dana. Međutim, prošla je godina, a Manbidž nije očišćen - naglasio je Erdogan.

Erdogan je istakao da Turska neće ići u Manbidž kada grad bude prazan, već da će tamo otići "stvarni vlasnici" područja, a to su Arapi i plemena, te da Ankara želi tamo da ih naseli i osigura njihovu bezbjednost.

On je dodao da je odluka Vašingtona o povlačenju američke vojske iz sjeveroistočne Sirije pozitivna, kao i da predsjednik Rusije Vladimir Putin ima pozitivan pristup.

Turska je prošle sedmice započela ofanzivu protiv kurdskih boraca na sjeveroistoku Sirije.

Sirijska vojska je ranije ušla u grad Tel Tamer u sjeveroistočnoj Siriji, kako bi se suprotstavila ofanzivi Turske.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da su snage koje se bore na strani sirijskog predsjednika Bašara el Asada raspoređene u okrugu Ain Isa, na prvoj liniji gdje Turska počinje ofanzivu.