latinica  ћирилица
14/10/2019 |  14:24 | Autor: SRNA

Špirić: Da svijet postane politički stabilniji

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić izjavio je danas da je zasjedanje Skupštine Interparlamentarne unije /IPU/ u Beogradu najznačajniji politički događaj kada je riječ o parlamentarizmu i da je prilika da parlamentarci razgovaraju o načinima za uspostavljanje veće političke stabilnosti u svijetu.
Nikola Špirić - Foto: SRNA
Nikola ŠpirićFoto: SRNA

On je rekao da je Skupština IPU posvećena međunarodnom pravu i regionalnoj saradnji i da će biti održane i različite sesije koje će se baviti ljudskim, rodnim i pravima djeteta, te održivim razvojem.

- Ovo je prilika da parlamentarci razgovaraju o načinima da se svijet učini politički stabilnijim, a vlasti odgovornijim na ostvarivanju ciljeva održivog razvoja - rekao je Špirić novinarima.

Špirić je naveo da su on i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović danas imali bilateralni kontakt sa predsjednikom parlamenta Slovenije, a da je za sutra predviđen susret sa predstavnicima parlamenata Meksika i Sjeverne Makedonije.

- U srijedu, 16. oktobra, predviđen je susret sa predsjednikom Skupštine Srbije Majom Gojković, a biće još niz bilateralnih sureta u kojima ćemo razgovarati o potrebi uspostavljanja saradnje i šta kao parlamentarci možemo učiniti - rekao je Špirić.

On je napomenuo da parlamentarci iz BiH tokom susreta sagovornicima prenose da je potrebno hitno formirati vlasti BiH i Federacije BiH.

- Treba što prije formirati vlast, bez bilo kakvog uslovljavanja i na sto staviti dnevni red koji se tiče svih otvorenih pitanja za BiH, a čije rješavanje bi zemlju približilo EU - rekao je Špirić.

U Beogradu je danas počela generalna debata na zasjedanju Skupštine IPU čija je centralna tema uloga parlamenata u jačanju međunarodnog prava i doprinos regionalne saradnje.

Ovogodišnja Skupština IPU, u čijem je sastavu 179 parlamenata i 12 pridruženih parlamentarnih organizacija, okupila je više od 1.700 parlamentaraca i partnera iz UN i civilnog društva iz cijelog svijeta