latinica  ћирилица
14/10/2019 |  14:26 ⇒ 16:02 | Autor: SRNA

Košarac: Šarović bira SDA i želi da ostane što duže na vlasti

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac rekao je da lider SDS-a Mirko Šarović pokušava da ostane što duže na vlasti, i samo on ne vidi da rad parlamenta ne blokira SNSD, nego dva člana Predsjedništva BiH koje kontroliše SDA.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac je ukazao da blokada stoji u Predsjedništvu BiH kod dva člana Predsjedništva koje kontroliše SDA Šefika DŽaferovića i Željka Komšića koji ne žele da imenuju Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

- Očigledno je da samo Šarović neće da vidi da je problem u dva člana Predsjedništva koji su blokirali konstituisanje zajedničkog nivoa vlasti u skladu sa izbornom voljom građana - rekao je Košarac Srni i istakao da
SNSD ne blokira rad parlamenta BiH.

On je objasnio da je, po konstituisanju Predstavničkog doma, u skladu sa zakonom bilo neophodno da Predsjedništvo BiH dostavi prijedlog predsjedavajućeg i da se do kraja konstituiše komisija za pripremu izbora predsjedavajućeg Savjeta ministara i Savjeta ministara i da se u tom kontekstu nastavi sa konstituisanjem vlasti u skladu sa izbornim rezultatom.

Navodeći da se u Republici Srpskoj ne negira izborna volja Hrvata i Bošnjaka, Košarac je rekao da kod Bošnjaka postoji struktura koja želi da negira izbornu volju srpskog naroda, a da pri tome kao "rezervnog igrača" vide Šarovića koji je spreman da bude u ulozi dopune bošnjačkim potrebama i politikama.

- S ozbirom na to da nije definisana struktura i da se nije ušlo u legitiman izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara i Savjeta ministara, ne vidimo smisao da radna tijela Parlamentarne skupštine funkcionišu kada ne znamo ko je opozicija, a ko vlast i ne želimo da dajemo doprinos daljem kršenju zakona - naglasio je Košarac.

On je istakao da je ključni problem u tome što je SDA u Predsjedništvu blokirala izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara, a Šarović prihvatio podvale da SNSD nešto blokira.

Prema njegovim riječima, jasno je da postoji dobra sprega između SDS-a i SDA.

- Samo SDS nema problem sa SDA i samo SDA nema problem sa SDS-om. Svi ostali u BiH imaju problem sa SDA - zaključio je on.

Košarac kaže da to dovoljno govori da Šarovića bira SDA i da su mu oni, sa dijelom međunarodne zajednice, pomogli da prezume SDS.

- Ne bi čudilo, a svjedoci smo Šarovićevih politika u prethodnih četiri-pet godina koje su bile u kontekstu potreba političkog Sarajeva i dijela međunarodne zajednice da pokušava da ostane što duže na vlasti i da omogući neku novu parlamentarnu strukturu - konstatovao je Košarac.

Šarović, dodao je on, i danas pokušava da ostane na vlasti time što se nudi kako dijelu međunarodne zajednice, tako i bošnjačkoj strukturi i Demokratskom frontu.

- Kao što se loša djevojka nudi svakome, tako se i Šarović nudi samo da bi bio dio vlasti, odnosno one strukture koja će nastaviti da jača centralni nivo vlasti, a to je nivo BiH, a ne u skladu sa Ustavom i nadležnostima entiteta za donošenje odluka na zajedničkom nivou - rekao je Košarac.

Zabrinjavajuća je činjenica, rekao je on, da Šarović apeluje da se usvoji budžet institucija BiH, a da pri tome njegovi koalicioni partneri i mentori - SDA i dio međunarodne zajednice, pokušavaju da derogiraju ustavni kapacitet Republike Srpske, da negiraju izbornu volju njenih građana i da biraju podobne kao što je to bilo 90-ih godina kada su birali /Mirka/ Pejanoviće i druge.

- On ukoliko želi da bude drugi Pejanović ili /Tatjana Mijatović/ Ljuićka neka to prihvata - to je izbor Izetbegovića, ali ne Republike Srpske i srpskog naroda - poručio je Košarac.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović smatra da rad Parlamentarne skupštine BiH blokira SNSD, a prati ga HDZ i ponovo navodi da, ukoliko se, kako kaže, nastavi sa blokadom treba iskoristiti sve metode, poput promjene parlamentarne većine.

Povezane vijesti:

Šarović: Spreman sam za promjenu parlamentarne većine na nivou BiH