latinica  ћирилица
14/10/2019 |  14:55 ⇒ 17:54 | Autor: SRNA

Brod: Proslavljena slava hrama i opštine, osveštan Svetosavski dom

U Brodu je danas, povodom krsne slave Hrama i opštine - Pokrova Presvete Bogorodice, služena liturgija, slomljen slavski kolač i osveštan Svetosavski dom, koji je izgrađen sredstvima Vlade Republike Srpske i lokalne uprave.
Brod - slava grada - Foto: SRNA
Brod - slava gradaFoto: SRNA

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, koji je služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice, istakao je da je danas veliki praznik kada vjernici mole da Bogorodica štiti sav rod hrišćanski.

- Neprestano trebamo da se molitvama obraćamo Presvteoj Bogorodici i svim drugim svetiteljima da nas pomognu i štite - rekao je episkop Fotije u besjedi, nakon čega je osveštao Svetosavski dom.

Načelnik opštine Brod Ilija Јovičić zahvalio je gostima i vjernicima što su došli na proslavu slave hrama i opštine.

- Danas obilježavamo i 10 godina od završetka crkve u Brodu i otvoren je novi Svetosavski dom koji će služiti crkvi i svima nama. Izgrađen je sredstvima Vlade Republike Srpske i dobrim dijelom lokalne uprave - rekao je Јovičić.

Za kuma Svetosavskog doma izabran je Siniša Vidić iz Broda.

- Osjećam se ponosno i velika je čast, odrastao sam u ovoj crkvi i bio sam i kum crkve na osveštanju - rekao je Vidić.

Liturgiji u Hramu prisustvovao je izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, načelnik opštine Ilija Јovičić, delegat u Vijeću naroda Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davor Čordaš, te brojni vjernici.

Proslavljanjem krsne slave opštine i hrama u Brodu završena je višednevna manifestacija "Oktobarske svečanosti slobode".