latinica  ћирилица
14/10/2019 |  15:40 | Autor: SRNA

Nastup Srpske od 21. oktobra na Sajmu knjige u Beogradu

Nastup Republike Srpske na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu svečano će početi 21. oktobra i biće u znaku 500 godina Goraždanske štamparije, najavljeno je iz Predstavništva Srpske u Srbiji.
Beograd: Sajam knjige (arhiv) - Foto: SRNA
Beograd: Sajam knjige (arhiv)Foto: SRNA

Predviđeno je da nastup Republike Srpske, tokom kojeg će se predstaviti 43 izdavača, počne prigodnom besjedom ministra prosvjete i kulture Srpske Natalije Trivić.

U ime organizatora goste će pozdraviti direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, a u ime Mitropolije dabrobosanske Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Hrizostom.

Biće organizovana i prva ovogodišnja promocija i publici predstavljena "Ortografija i jezik knjiga Goraždanske štamparije", autora Biljane Samardžić, kao i fototipska izdanja Služabnika iz 1519. godine, Psaltira iz 1521. godine i Molitvenika goraždanskog iz 1523. godine.

Publici će Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske predstaviti niz novih izdanja, među kojim je i Zbornik radova o specijalnim paralelnim vezama sa Srbijom.

Centar za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske promovisaće knjigu "Šta su skrivile? - Stradanje beba u Kliničko-bolničkom centru Banjaluka u maju i junu 1992. godine", a Organizacija starješina Vojske Srpske djelo "Srebrenica - stvarnost i manipulacije", objavljeno na srpskom i engleskom jeziku.

Knjigu "Banjaluka, centar Vrbaske banovine" promovisaće Arhiv Republike Srpske i Udruženje arhivskih radnika Republike Srpske, a djelo "Srpski identitet" Srpsko prosvjetno-kulturno društvo u Beogradu.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo tradicionalno će predstaviti najbolje romane ovogodišnjeg konkursa "Zlatna sova", kao i druga svoja izdanja.

Na Sajmu knjiga u Beogradu biće promovisane i nove knjige univerziteta u Istočnom Sarajevu i Banjaluci, kao i mjesnih biblioteka, strukovnih udruženja i društava koja se bave izdavačkom djelatnošću.

Ni ove godine neće izostati tradicionalno književno veče pjesnika iz Srpske, Srbije, Crne Gore i dijaspore.

Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, 64. po redu, biće održan od 20. do 27. oktobra pod sloganom "Pismo-glava", a predstaviće se pet stotina direktnih izlagača, od kojih šezdeset iz inostranstva.

Počasni gost sajma je Egipat.