latinica  ћирилица
14/10/2019 |  16:01 ⇒ 17:40 | Autor: RTRS

Rajčević: Srpska prva u BiH donijela regulativu iz kibernetičke bezbjednosti

Republika Srpska jedina je u BiH, još prije osam godina, donijela regulativu iz oblasti kibernetičke bezbjednosti.

Planirano je da u toku ove godine taj set propisa bude prilagođen novim evropskim pravilima, izjavio je ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević, na konferenciji posvećenoj novinama u IT oblasti održanoj u Lanako tehnološkom centru u Banjaluci.

Prvog dana konferencije tehnološki stručnjaci iz ove oblasti predstavili su poslovna i bezbjednosna rješenja za bankarski, finansijski i revizorski centar.

- Kompanije poput Amazona ili Mikrosofta su odgovorne samo za sigurnost podataka kako ništa ne bi pristupilo bazi podataka, ali sigurnost podataka koje klijent unosi u bazu podataka su isključivo njegova odgovornost - rekao je Piotr Novotarsi predstavnik kompanije Fortinet.

Predstavnik kompanije Kasperski Јuri Rakova dodao je da Kasperski nudi rješenje koje se zove "Kaspeerski cloud security" i ovo je i ovo je rješenje koje se sastoji od niza proizvoda za svaki tip infrastrukturne jedinice.

Planirano je i prilagođavanje regulative iz oblasti kibernetičke bezbjednosti sa novim evropskim pravilima kao i da se obezbijedi dalji tehnološki razvoj Republike Srpske.

- Svakako da organizacija ovakvih događaja doprinosi zapravo širenju jedne slike o Republici Srpskoj kao modernom i tehnološki naprednom regionu u svakako da će ministarsvo na čijem sam čelu i Vlada Republike Srpske dati svoj doprinos da se dodatno popalarizujetema zašite podataka - dodao je Rajčević.

Lanako je i ove godine okupio brojne stručnjake iz IT svijeta, koji će omogućiti svim učesnicima da saznaju više o savremenim IT trendovima.

- I ove godine smo pripremili izvrstan program gdje ćemo danas prvenstveno posvetiti pažnju temi obezbjeđenja. Već sutra možete saznati nešto više o vještačkoj inteligenciji, a treći dan je posvećen malim i srednjim preduzećima - rekla je Nina Kremenović menadžer korporativnih komunikacija u kompaniji Lanako.

U periodu od pet dana, učesnici konferencije moći će da razmijene iskustva, ideje i poslovne nedoumice u okviru panel diskusija i prezentacija.