latinica  ћирилица
14/10/2019 |  16:54 | Autor: BETA

FK Barselona: Zatvor katalonskim liderima nije rješenje

Fudbalski klub Barselona kritikovao je zatvaranje političkih katalonskih lidera i naveo da "zatvor nije rješenje".
FK Barselona - Foto: ilustracija
FK BarselonaFoto: ilustracija

Španski Vrhovni sud je osudio devet od 12 Katalonaca na kazne od devet do 13 godina zatvora zbog uloge koju su imali u pokušaju odvajanja Katalonije od Španije 2017. godine.

Oni su osuđeni zbog učešća u pobuni i zloupotrebe javnih sredstava. Kazne su niže od onih koje je zahtijevalo tužilaštvo.

- Na isti način kao što pritvor prije suđenja nije mogao da riješi sukob, tako ga neće riješiti ni današnje kazne, pošto zatvor nije rješenje. Isključivo politički dijalog je rješenje sukoba u Kataloniji - navodi se u saopštenju Barselone, prenijeli su španski mediji.

Fudbalski klub Barselona zalaže se za nezavisnost Katalonije, a na njenim utakmicama na stadionu Kamp Nou uvijek se mogu vidjeti katalonske zastave.

- Sada više nego prije, klub traži od političkih lidera da predvode proces dijaloga i pregovora za rješavanje ovog konflikta, koji bi trebalo da omogući puštanje osuđenih i političkih lidera. Barselona izražava podršku i solidarnost sa porodicama onih koji su lišeni slobode - navodi se u saopštenju.

Pristalice nezavisnosti Katalonije izašle su na ulice Barselone po izricanju presude noseći parole: "Oslobodite političke zatvorenike" i pozvale su građane da izađu na ulice.