latinica  ћирилица
14/10/2019 |  18:40 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Promocija turističkih kapaciteta- ruski novinari u posjeti Republici Srpskoj

U cilju promocije turističkih kapaciteta Republike Srpske i predstavljanja na ruskom tržištu, delegacija ruskih novinara obilazila je proteklih pet dana neke od turističkih kapaciteta Srpske.

Među članovima ruske delegacije nalaze se predstavnici najuglednijih ruskih medija. Iz Ministarstva trgovine i turizma kažu da ruski turisti predstavljaju veliki potencijal koji Republike Srpska treba da prihvati.

Pontecijali su veliki, ali građani Rusije nisu dovoljno upoznati sa turističkom ponudom Republike Srpske, ocjenjuju ruski novinari, koji su proteklih pet dana, u organizaciji Ministarstva trgovine i turizma i Predstavništva Srpske u Moskvi, obilazili turističke lokacije u Republici Srpskoj. Namjera im je, kažu, da razgovaraju sa ruskim državnim agencijama o mogućnosti uvođenja direktnog leta iz Moskve za Banjaluku.

- U glavnom smislu, to je glavno pitanje za razvoj turizma tu, zato što je danas teško ruskim turistima doći u Banjaluku, u Republiku Srpsku - rekao je Oleg Bondarenko rukovodilac projekta "Balkanist".

Čak 25 odsto ruskih građana ne zna ništa od Republici Srpskoj, a isti procenat njih smatra da je Srpska dio Srbije, rezultati su prvog istraživanja ruskog javnog mnjenja o Republici Srpskoj koje je, krajem septembra, sprovela najveća ruska agencija za istraživanje javnosti.

- Nivo informiranosti ruskih stanovnika je dosta nizak, ali je kapacitet ogroman - smatra Valerij Fedorov direktor Sveruskog centra za istraživanje javnog mnijenja.

Predsjednik Saveza novinara Rusije Vladimir Solovjev dodao je da su mogućnosti i kapacitet Srpske veliki.

- Nadam se da će kad krenu letovi, na primjer, direktni letovi iz Moskve za Sarajevo ili za Banjaluku, krenuti i razvoj turizma - dodao je Solovjev.

Prvi korak ka mijenjanju stanja je upravo ova novinarska tura, kažu u Ministarstvu trgovine i turizma.

- Nadamo se da će ova posjeta imati obostranu korist, kako za naše ministarstvo i Republiku Srpsku, tako i za pružaoce turističkih usluga u Srpskoj, a svakako i za ruske turiste za koje se nadamo da će se vratiti u svoju zemlju sa lijepim uspomenama iz Republike Srpske - rekla je Suzana Gašić ministrica trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske.

Ova posjeta je tek prva faza u promociji Republike Srpske u Rusiji, kaže Zoran Preradović direktor agencije Unis turs, koja je organizovala posjetu.

- Druga faza je naš odlazak, to jest, odlazak naših agencija u Moskvu gdje bi Predstavništvo Republike Srpske organizovalo sastanak sa ruskim tur-operatorima da se faktički upoznamo i da prezentujemo naše kapacitete - dodao je Preradović.

Prema istraživanju, 35 odsto Rusa bi kao sljedeću destinaciju za odmor odabralo Republiku Srpsku, kaže Fedorov, ali ističe da je potrebno puno toga uraditi na promociji, da bi se građani zaista i uputili u Republiku Srpsku.