latinica  ћирилица
14/10/2019 |  18:52 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Nabavkom novih junica do većeg otkupa mlijeka- Pašalić posjetio mljekaru Pađeni

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić dogovorio je sa vlasnikom Mljekare "Pađeni" iz Bileće nabavku 200 junica na području gdje ovo preduzeće otkupljuje mlijeko, čime će biti povećan broj muznih krava.

 Nakon posjete mljekari, Pašalić je rekao da ovo nije privredni subjekt važan samo za Hercegovinu, već i za Republiku Srpsku, ističući da će Vlada podržati ovo postrojenje, ali i proizvođače mlijeka.

Boriša Boljanović iz bilećkog sela Trnovica gradski život zamijenio je seoskim. Kaže da zahvaljujući obezbijeđenoj prodaji mlijeka mljekari Pađeni, od stočarstva na selu može solidno da se živi.

- Na godišnjem nivou imamo 60 tona mlijeka.Sada dnevno prodajemo 200 litara, od toga može super da se živi. Јedini problem nam je voda, dva sela su još bez vode - rekao je Boljanović.

Mljekara Pađeni sa oko hiljadu kooperanata iz dvadesetak opština u Srpskoj, i više od 150 stalno zaposlenih radnika, važan je privredni subjekat kako za Hercegovinu, tako i cijelu Republiku Srpsku.

- Mi smo dogovorili sa mljekarom jedan novi projekat, a to je nabavka junica za područje gdje mljekara vrši otkup mlijeka i vjerovatno ćemo na proljeće krenuti sa realizacijom - rekao je Boris Pašalić ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Ove godine mljekara Pađeni je u proširenje pogona uložila više od dva miliona maraka. Sa mljekarom u Kozarskoj Dubici, Pađeni su jedini izvoznik mliječnih proizvoda na evropsko tržište.

- Mljekara ima tenziju rasta - svake godine oko 20% i naredne godine smo planirali, ako bude mljekara rasla 20 odsto. Znači naši koperanti moraju proizvesti više mlijeka, oko tri miliona litara. Mislim da ćemo izvesti oko milion maraka ove godine - 5% od ukupnog našeg prometa - naveo je Nenad Vukoje vlasnik mljekare Pađeni.

Ministar poljoprivrede posjetio je i pogon za preradu ljekobilja u Nevesinju. Najavio je podršku organskoj i proizvodnji aromatičnog bilja, kako proizvođačima, tako i kooperantima.