latinica  ћирилица
14/10/2019 |  19:01 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Nekada u Varešu 5.000 Srba, danas jedva 50

Vareš – brdski gradić 45 kilometara udaljen od Sarajeva, sa 28 nacija - prije rata su ga zvali Evropa u malom.

Tada je u njemu živjelo gotovo 5.000 Srba. Danas jedva 50. I sve ih je manje. Kuće i okućnice, i nakon četvrt vijeka od rata, neobnovljene, a želja za povratkom itekako postoji. Sve manje je stranih donacija. Srbima iz Vareša još jedino pomaže Vlada Srpske.

Samo jedan dan u godini – na današnji Pokrov presvete Bogodrodice - kada se obilježava hramovna slava – porta u centru gradića ispuni se vjernicima. Ratni vihor ih rastjerao na sve strane. Čak i do daleke Austrije i Njemačke. 16 je godina, od kako se Јanko Tojčić vratio u rodni Slavin. Sa suprugom i dijelom uz pomoć stranih donacija, obnovio je kuću. I bio prvi povratnik. Trenutno je i jedini.

Odmah ispod Јankove kuće, u korov zarasli temelji rođaka mu Dragislava. Iz Prnjavora, dođe dva ili tri puta godišnje. Devet puta se različitim institucijama za pomoć obraćao i svaki put s nadom, za obnovu pripremao ruševinu. Skupljao je samo odbijenice. Bez obrazloženja.

- Uvijek sam želio da se vratim na svoje ognjište odakle sam potekao, gdje sam najljepše dane proveo. Sad i još više, pošto smo oboje u penziji pa bi želili da se to obnovi i da se vratimo - rekao je Dragislav.

Na obnovu porušene i uništene imovine u predratnom srpskom Slavinu i susjednoj Planinici – čeka još najmanje 80 porodica. Interesovanje za povratak, kažu u odboru, posljednjih godina raste.

- Spremnost izražavaju ljudi srednjih godina od 40 – 50 godina. To je jedan pozitivan signal - smatra Borivoje Kapetanović iz Odbora za povratak.

Spremni da u rodnom kraju izdrže i neodrživi povratak. Јer škola nema. Ni radnih mjesta. I prilazni putevi, elektro i vodovodna mreža u sve lošijem su stanju. Nije ih zaboravila jedino Vlada Srpske. Za posljednje tri godine 11 miliona maraka izdvojila je za povratak Srba u Federaciju. Za Varešane, prošle godine 50.000 kroz građevinske pakete. Tek dio pomoći je realizovan.

- Nažalost evo i nakon godinu dana taj projekat nije implementiran. Od 18 korisnika opština je implementirala 11, ostalo je još sedam korisnika da dobiju građevinski materijal. Imamo obećanje načelnika da će u skorije vrijeme taj projekat završiti - rekao je vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Dragan Štrbac.

Rezervisala je Vlada Srpske i ove godine dio sredstava za srpske povratnike u Vareš. Ali nikako da dobije traženu listu prioriteta od načelnika Zdravka Maroševića. Istine radi, kažu malobrojni povratnici, Marošević pokušava da im povratničke muke olakša. Prazna opštinska kasa nije od pomoći.

Sramotna statistika za Kanton, Federaciju i prije svega zvanično Sarajevo koje su u multietičnost zaklinje! A mogao bi svima njima, baš Vareš da bude hvale vrijedan primjer! Јer, i nakon svih ratnih strahota zadržao je duh komšijske pomoći u nevolji i međureligijske tolerancije.