X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
14/10/2019 |  19:03 ⇒ 15/10/2019 | 10:39 | Izvor: RTRS

Ko planira da ruši VSTS?

Visoki sudski i tužilački savjet BiH ponovo u žiži javnosti. Potpredsjednica ove institucije Ružica Јukić objavila je da postoji scenario prema kojem će VSTS biti rušen.

To je objavila na svom Fejsbuk profilu, koji je nakon toga blokiran. Za našu televiziju, Јukićeva kaže da očekuje od ambasada da se oglase i kažu da li je istina da su i one dio ovog plana. O njemu je kako je sam potvrdio informisan i predsjednik VSTS Milan Tegeltija.

Ružica Јukić tvrdi, da je dio scenarija, prema kojem pojedine ambasade planiraju rušenje VSTS i sastanak, koji bi otac stradalog mladića Dženana Memića održao sa glavnom bh. tužiteljkom Gordanom Tadić, nakon čega bi bio organizovan protest i da se kaže da je za sve kriv VSTS.

Sastanak je danas održan, a Јukićeva kaže da je i prije toga dobila potvrdu od glavnog tužioca da će se sastati s Memićem. Nakon svega, i blokiranja njene stranice, Јukićeva kaže da ima još veći razlog da vjeruje u istinitost informacija koje je dobila.

- Ako nisu tačne smatram da su se trebale ambasade apsolutno ograditi ali ja neću biti ničija kanta da ćutim i ne objavim informaciju koju sam dobila. Drugo, jer ja nemam mogućnost da kontaktiram sa ambasadama, sa ambasadama kontaktira zna se ko i iz kojih krugova - rekla je Јukićeva.

I predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija, potvrdio je da su i do njega iz međunarodnih krugova, došla saznanja o scenariju rušenja VSTS-a. Tegeltija je rekao da je u javnosti neprimjetno prošao dio iz deklaracije SDA koji je identifikovao VSTS kao problem za tu političku stranku i kojom se traži njegova reforma.

- VSTS je jedina institucija BiH koja se spominje u deklaraciji SDA i čija se reforma traži, a prije toga konstatuje odgovornost VSTS-a za procesuiranje bošnjačkih generala za ratne zločine i, kako to oni tvrde, "trend uklanjanja Bošnjaka" sa rukovodećih mjesta u pravosuđu BiH. Kada vodeća politička stranka u Federaciji BiH i jedna od najvećih u BiH, u ovom slučaju SDA, kao programski cilj postavi reformu VSTS-a, onda sve takve prijetnje i nastojanja treba uzeti ozbiljno - smatra Tegeltija.

Јukićeva kaže da pritisci političkih moćnika iz Sarajeva na pravosuđe nikada nisu bili veći.

- Јa nikada nisam osjećala veći pritisak, pritisak zna se od koga dolazi. To su sve lokalni moćnici koji nažalost, zloupotrebljavaju ambasade. Јer ne mogu znati ambasadori ni ko je glavni tužitelj, predsjednik suda itd. Oni zloupotrijebe tu poziciju da mogu doći do ambasadora, da mogu mu neke stvari ispričati, a ambasadori prihvataju sve ono što im neko ispriča, ne provjeravaju drugi stranu - dodala je Јukićeva.

Prema njenim saznanjima, specijalni izvjestilac za EU za pitanje pravosuđa Rajnhard Pribe će nakon analize u izvještaju koji će biti loš po pravosuđe, zajedno s američkom ambasadom tražiti od gospodina Incka da iskoristi bonska ovlašćenja i raspusti članove VSTS-u. Raspadne li se VSTS, Јukićeva poručuje da će se raspasti i ostale institucije na nivou BiH, pa i sama BiH.