latinica  ћирилица
14/10/2019 |  22:29 ⇒ 15/10/2019 | 10:15 | Autor: RTRS

Srpska spremna da se nosi sa investicijama u infrastrukturne projekte

Strateškim dokumentima Republike Srpske predviđena je izgradnja mreže auto-puteva, brzih cesta, magistralnih i regionalnih puteva. Prioritet su dionice na potezu Prijedor-Banjaluka, izgradnja koridora 5C i povezivanje prema Rači, Beogradu, kao i brze ceste od Bijeljine do Romanije. Republika Srpska spremna je da se nosi s ovakvim investicijama, a da ne ugrozi likvidnost budžeta, poručeno je u našoj emisiji Aktuelno.

Prostornim planom i Strategijom transporta Republike Srpske predvđena je izgradnja mreže auto-puteva u dužini oko 420 kilometara, brzih puteva 470 kilometara, magistralnih i regionalnih do 4.200 i 6.000 kilometara lokalnih puteva.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić kaže da je do sada izgrađeno 106 kilometara auto-puta kroz Republiku Srpsku i da je ova mreža dobila puni smisao početkom izgradnje mosta na Savi kod Gradiške.

- Kada realizujemo sve naše infrastrukturne projekte, počevši od mosta preko auto-puta, naš cilj je auto-put prema centralnom Јadranu, čime bi bio izgrađen najkraći put od centralne Evrope za srednji Јadran i čime bi, vjerovatno, bio umanjen promet na hrvatskoj strani. To je bio jedan od razloga opstrukcija Hrvatske, ali i to je sada prevaziđeno - kaže Trninić.

U Ministarstvu transporta i komunikacija BiH kažu da neformiranje Savjeta ministara ne može da ugrozi zadane rokove u izgradnji mosta na Savi.

- Završetak mosta kod Gradiške ništa ne može dovesti u pitanje, jer je novac osiguran, stoji na posebnom računu i ne može se upotrijebiti u druge svrhe - kaže Mladen Goluža, pomoćnik ministra transporta i komunikacija BiH u tehničkom mandatu.

Rok za izgradnju mosta na Savi je 30 mjeseci, sredstva su po pola obezbijedile Hrvatska i BiH, a dio projekta je finansiran iz Investicijskog fonda za zapadni Balkan.

- Paralelno s mostom, Hrtvatska treba da gradi pristupnu vezu - saobraćajnicu od novoizgrađenog mosta do petlje u Okučanima i koristi bespovratna sredstva EU fondova - naveo je Dušan Topić, direktor Autoputeva Republike Srpske.

Na najvišem nivou usaglašeni su i detalji izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo, deset mjeseci nakon potpisivanja ugovora vrijednog 250 miliona evra za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju ove saobraćajnice.

Ovo je prvi auto-put koji će direktno povezati Srbiju i BiH, odnosno Republiku Srpsku i od velikog je značaja za povezivanje u regionu, zaključeno je u emisiji Aktuelno.

Emisiju možete pogledati OVDЈE.