latinica  ћирилица
15/10/2019 |  08:30 ⇒ 13:05 | Autor: Glas Srpske

Dodik: BiH ne može opstati na prevarama

Srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je za Glas Srpske da izborna volja srpskog naroda u BiH mora da bude ispoštovana.
Milorad Dodik - Foto: Glas Srpske
Milorad DodikFoto: Glas Srpske

Komentarišući izjavu lidera SDS-a Mirka Šarvića koji je rekao da treba iskoristiti sve metode da institucije na nivou BiH budu deblokirane ne isključujući ni mogućnost promjene parlamentarne većine, Dodik je naveo da “BiH ne može opstati na prevarama i igrama u kojima učestvuje Šarović”.

- Ako misle da mogu da formiraju vlast bez SNSD-a i izborne volje srpskog naroda neka to učine. Ne želimo da budemo podanici i tu su naši stavovi jasni. Mi ne idemo u formiranje zajedničkih institucija na nivou BiH da tamo sjedimo nego da ostvarimo prava srpskog naroda. Očito je da po stavovima koje iznosi Mirko Šarović i njemu slični, BiH nije ništa drugo do prevara. Ne želimo da budemo podanici niti da se ponašamo kao podanici. Ako Šarović želi da nastavi podaništvo prema Bošnjacima, srećno mu bilo i neka nastavi da se tako ponaša - poručio je Dodik.

Šarović tvrdi da rad parlamenta blokira SNSD, a prati ga HDZ BiH.

- Ukoliko se nastavi sa blokadom onda treba iskoristiti sve metode pa i promjenu parlamentarne većine. Spreman sam na tako nešto, a ne tražim ništa zauzvrat - rekao je Šarović.

Dodik uzvraća da je na ovakav način BiH sve manje i da on lično protiv toga nema ništa.

- Šarović i svi oni koji sa njim stvaraju neke prevare moraju da objasne na koji način vide budućnost BiH. Na koji način će Šarović objasniti srpskom narodu šta radi i koga on to tamo predstavlja. Neka formiraju vlast ako mogu i neka nastave igre koje vode uništenju legitimnog predstavljanja. Te igre nas ne interesuju. O kakvoj budućnosti BiH pričaju? Nas prevare ne zanimaju, jer što je više prevara, BiH je sve manje i onda neka ne govore kako smo mi nešto zakočili ili uništili - poručio je Dodik.

Konstatovao je da je izbor srpskog člana Predsjedništva BiH izborna volja srpskog naroda, da je broj poslanika takođe izborna volja Republike Srpske i da je i izbor četiri delegata srpskog naroda iz SNSD-a takođe odluka Narodne skupštine Republike Srpske.

- Ako to hoće Šarović i njemu slični da unište, ne znam kako će stati pred srpski narod i to objasniti - zaključio je Dodik.