latinica  ћирилица
15/10/2019 |  09:53 ⇒ 09:53 | Autor: SRNA

Žunkeras: Neizbježan novi referendum o nezavisnosti

Lider katalonskog pokreta za osamostaljenje Oriol Žunkeras, koji je dobio najveću zatvorsku kaznu od Vrhovnog suda Španije zbog svoje uloge u pokušaju otcjepljenja, izjavio je da je novi referendum o nezavisnosti neizbježan.
Katalonija (Arhiv) - Foto: RTRS
Katalonija (Arhiv)Foto: RTRS

Žunkeras, bivši zamjenik lidera regionalne administracije, rekao je u odgovorima poslatim putem elektronske pošte da su zatvorske kazne koje su izrečene njemu i još osmorici ljudi samo ojačale ove osobe i njihov pokret i učinile ih odlučnijim.

Sud je juče izrekao kaznu od 13 godina zatvora Žunkerasu. Poslije izricanja presude održani su protesti širom regiona.

- Siguran sam da će ovaj konflikt biti riješen preko glasačkih kutija. Uvjereni smo da je referendum neizbježan prije ili kasnije zato što, u suprotnom, kako možemo da damo glas građanima? - napisao je Žunkeras iz zatvora.

On je dodao da ne žali zbog organizovanja referenduma 2017. godine.

U prvom intervjuu od izricanja kazni, Žunkeras je rekao Rojtersu da on i ostali planiraju da se žale na presudu pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Na pitanje kakvu poruku šalje pokretu za osamostaljenje poslije izricanja kazni, Žunkeras je rekao: "Da ćemo nastaviti i da nećemo odustati zato što to nikada nismo uradili i nećemo ni sada."

On je dodao da su zatvor i egzil ojačali osuđene ljude i da su oni postali "još odlučniji, ako je to moguće, u svojim duboko demokratskim uvjerenjima".

Žunkerosove odgovore Rojtersu je prenijelo njegovo osoblje kasno sinoć.

Svi optuženi oslobođeni su najteže optužbe za pobunu. Tri osobe proglašene su krivim za neposlušnost i nisu dobile zatvorske kazne.

- Uvjeren sam da ova presuda neće oslabiti pokret za nezavisnost, nego naprotiv - rekao je Žunkeras.

Katalonska inicijativa za osamostaljenje je godinama veliki izazov za Španiju. Svjetska javnost detaljno je pratila pokušaj osamostaljenja 2017. godine i usvajanje deklaracije o nezavisnosti, koja nije dugo potrajala.