X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
15/10/2019 |  10:14 ⇒ 12:32 | Izvor: klix.ba

Situacija sa migrantima alarmantna, gradonačelnik Bihaća dolazi u Sarajevo

Na području Bihaća, Cazina i Velike Kladuše u prihvatnim centrima se nalazi oko 3.500 migranata, a procjenjuje se da ih je oko 2.500 neregistrovanih, odnosno van centara. Zbog loše bezbjednosne situacije i nereagovanja sa nivoa BiH, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić danas će se zaputiti ka Sarajevu kako bi se obratio medijima.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

Konferencija za novinare biće održana u hotelu "Bosnia" s početkom u 12 sati, a tema je jedna - migrantska kriza.

MUP Unsko-sanskog kantona od danas je ograničio kretanje migrantima u gradu, a kako je naredila Operativna grupa za koordinisanje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom u USK. Tražili su da se migrantima zabrane okupljanja na javnim mjestima, posebno u blizini obrazovnih ustanova kao i prosjačenje i sve vrste društveno neprihvatljivog ponašanja.

- Kao što vam je poznato, Grad Bihać već dvije godine pod konstantnim je pritiskom ilegalnih migranata, a građani Bihaća ostavljeni su sami, bez konkretne pomoći nadležnih institucija. U Bihaću se nalazi nekoliko hiljada migranata o kojima brine samo Grad Bihać, Crveni krst i međunarodne organizacije, a svakim danom u Bihać pristiže po nekoliko stotina novih migranata. Ministarstvo bezbjednosti BiH i nadležne institucije nisu provele niti jedan od zaključaka sa sastanka iz Brisela koji se odnose na upravljanje procesom migracija u BiH. Dolaskom zime humanitarna, bezbjednosna i epidemiološka situacija u Bihaću postaje alarmantna - poručio je Fazlić.

Bezbjednosna situacija takođe je narušena. MUP USK svakodnevno interveniše zbog tučnjava koje završe ranjavanjem, a neke i smrtnim ishodom. Građani Bihaća se pribojavaju za svoju bezbejdnost, jer su tokom prethodne zime imali povećan broj provala u kuće i krađa.

Operativna grupa je zabranila objektima Bira i Miral produžavanje ugovora o iznajmljivanju za smještaj migranta što bi značilo da će, ukoliko se ova naredba realizuje, oko 2.000 migranata ostati bez smještaja. Zatražili su i od Ministarstva bezbjednosti da migrante prebaci na novu lokaciju ili da ih smjeste u Salakovac i Ušivak.