latinica  ћирилица
15/10/2019 |  10:41 ⇒ 10:44 | Autor: SRNA

Glečeri se smanjili za deset odsto

Glečeri u Švajcarskoj izgubili su deset odsto zapremine samo u prethodnih pet godina, što je topljenje kakvo nije zabilježeno od kada su prije više od 100 godina započeta mjerenja, pokazuje nova studija.

Mjerenja na 20 švajcarskih glečera pokazala su da je stopa topljenja ove godine dostigla "rekordan nivo", navodi se u godišnjem državnom istraživanju o glečerima koje je objavila Komisija za kriosferu pri Švajcarskoj akademiji nauka.

Studijom, koja je objavljena u vrijeme rastuće globalne uzbune povodom klimatskih promjena, utvrđeno je da su intenzivni toplotni talasi tokom ljeta u Švajcarskoj poništili efekat prethodnih obilnih snježnih padavina i nadu da će topljenje glečera ove godine biti ograničeno.

Komisija je saopštila da je u aprilu i maju snijeg na glečerima bio deblji za 20 do 40 odsto nego što je uobičajeno, sa dubinom do šest metara na nekim mjestima krajem juna.

Međutim, tokom dvije sedmice intenzivne toplote krajem juna i ponovo krajem jula, "zapremina snijega i leda koji su se otopili na švajcarskim glečerima bila je ekvivalentna ukupnoj potrošnji vode za piće", navodi se u saopštenju.

Rezultat je, kako se navodi, brzi nestanak debelog snježnog pokrivača i nastavak snažnog topljenja do početka septembra.

- To znači da je u prethodnih 12 mjeseci izgubljeno oko dva odsto ukupne zapremine švajcarskih glečera - navodi Komisija i dodaje da stopa gubitka u prethodnih pet godina "premašuje deset odsto".

Prije manje od mjesec dana održan je "posmrtni marš" na planinskoj padini povodom nestanka glečera Picol, jednog od 500 koji su se potpuno istopili na švajcarskim Alpama od početka 20. vijeka.