latinica  ћирилица
15/10/2019 |  11:01 ⇒ 11:11 | Autor: RTS

"Sloboda 2019" – prikaz 100 borbenih vozila i 25 letjelica

Povodom obiljžavanja 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu prikaz sposobnosti Vojske Srbije "Sloboda 2019" biće održan u subotu, 19. oktobra, na Aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici.
Vojska Srbije (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije) -
Vojska Srbije (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Planirano je učešće više od 2.400 pripadnika Vojske Srbije, 100 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 25 vazduhoplova.

Brigadni general Željko Bilić kaže za RTS da će širokom auditorijumu biće prikazana sposobnost dela jedinica Vojske Srbije opremljenih po projektu "1500" – najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom.

- Prikazaćemo deo doniranih sredstava iz Ruske Federacije i naravno radi se o aerodromu, neobilazno tu je i dio vazduhoplovstva - rekao je Bilić.

Istakao je da je priprema ovakvog programa izuzetno zahtevna, da se sve mora uskladiti prema mestu i vremenu. Učestvuje preko 2.000 ljudi, preko 25 vazduhoplova i preko 100 borbenih vozila, a sve će se realizovati kroz tri cjeline.

- Prva cjelina je dinamički prikaz, gdje će jedinice specijalne brigade podržane ratnim vazduhoplovstvom i protvvazduhoplovnom odbranom prikazati svoj dinamički prikaz. Tu će biti dio sekvence iz protivterorističke borbe, borbeno traganje i sapasavanje, uz zahtijevanje vazduhoplovstva, upućen je zahtjev i doći će do vazduhoplovno vatrene podrške sa vazduhoplovima tipa 'orao' - objasnio je Bilić.

Dodao je da će istovremeno lovačka avijavija vršiti vazdušnu borbu, odnosno zaštitu i kontrolu suvereniteta vazdušnog prostora.

Nakon toga, doći će do druge cjeline – defilea jedinica.

- Defilei jedinica takozvani pešadijski ešalon, defilei jedinica na vozilima ili takozvani motorizovani ešalon i nazaobilazni vazduhoplovni ešalon - naglasio je Bilić.

U defileu jedinica – pešadijskom ešalonu biće i kadeti, pripadnici Vojne akademije, koji će nositi replike zastava iz Drugog svetskog rata, jedninica koje su učestvovale u oslobođenju Beograda, a naravno vidjećemo i veterane.

- Kada uslijedi motorizovani ešalon biće veliki broj paleta naoružanja vojne opreme naše namjenske industrije – 'lazar', 'morava', 'tamnava' - dodao je Bilić.

Bilić je komandant prikaza i ističe da je to ogromna odgovornost.

- Ovo sve sigurno će proteći besprijekorno, jer učestvuje veliki broj jedinica čiji je osnov obuka. Mi imamo jedinice koje su 24 časa u pripravnosti da po pozivu reaguju, a to je nemoguće bez konstantne obuke. Ono što malo usložnjava proces je angažovanje jedinica van ovoga, imaćemo i sredstva iz namjenske insutrije u prikazu, imaćemo više rodova Vojske Srbije i treba to sve uskladiti - objansio je Bilić.

Dodao je i da je njemu kao pilotu kokpit mjesto gdje se najudobnije osjeća, ali da dolaze mlade snage.

Pozvao je građane da dođu 19. oktobra na aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici i pristustvuju vježbi "Sloboda 2019".