latinica  ћирилица
15/10/2019 |  11:50 ⇒ 11:54 | Autor: TANЈUG

Tramp se predomislio - američki vojnici ipak ostaju na Bliskom istoku

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da će oko 1.000 američkih vojnika, kojima je ranije naredio da se povuku iz Sirije, ipak ostati na Bliskom istoku.
Donald Tramp  (Foto:AP Photo / Mark J. Terrill) -
Donald Tramp (Foto:AP Photo / Mark J. Terrill)

Američki vojnici će ostati u regionu kako bi se spriječilo oživljavanje takozvane Islamske države.

On je u pisanom saopštenju objavio da će vojnici biti preraspoređeni i da će ostati u regionu, prenosi AP.

Kako se navodi, njihova uloga će biti da prate situaciju i spriječe eventualno ponavljanje 2014. godine, kada su pripadnici ID, organizovani u Siriji, prešli u susjedni Irak i preuzeli kontrolu nad sjeverom i zapadom te države.

Tramp je potvrdio da će mali broj američkih vojnika ostati u sirijskoj bazi na jugu zemlje.

Pentagon: Turska operacija ometa borbu protiv terorista

Vojna operacija Turske na sjeveru Sirije ometa napore u borbi protiv terorističke grupe Islamska država i dovela je do puštanja mnogih zarobljenih militanata, izjavio je američki ministar odbrane Mark Esper.

- Uprkos protivljenju i ponovljenim upozorenjima Sjedinjenih Država i međunarodne zajednice, turski predsjednik Erdogan naredio je jednostranu invaziju na sjevernu Siriju koja je rezultirala veliki brojem žrtava, raseljavanjem, razaranjem i porastom prijetnje američkim vojnim snagama - rekao je Esper.

Prema riječima šefa Pentagona, taj neprihvatljivi upad je potkopao i uspješnu multinacionalnu misiju protiv terorista Siriji i doveo do oslobađanja mnogih opasnih pripadnika Islamske države, prenosi TAS S.

Zbog neodgovornih postupaka Turske, rizik za američke snage na sjeveroistoku Sirije dostigao je neprihvatljiv nivo. Postoji rizik da budemo zahvaćeni širim sukobom. Po nalogu predsjednika, Ministarstvo odbrane povlači američko vojno osoblje sa sjeveroistoka Sirije.

On je ocijenio da je jednostrana akcija Turske bila nepotrebna i impulsivna.

- Predsjednik Erdogan snosi punu odgovornost za posljedice, uključujući potencijalni preporod Islamske države, moguće ratne zločine i sve veću humanitarnu krizu - rekao je američki ministar odbrane, dodavši da je narušen i bilateralni odnos između Turske i SAD.

Esper je najavio i da će sljedeće nedjelje posjetiti sjedište NATO-a u Briselu, gdje će "pritisnuti" američke saveznike da preduzmu kolektivne i pojedinačne mjere protiv Ankare - diplomatske i ekonomske.