X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
15/10/2019 |  12:52 | Izvor: SRNA

Klokić: Nerealno očekivati da se raspravlja o BiH jer nije formirana vlast

Ministar za evropske integracije i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić izjavio je danas Srni da nije realno očekivati da će Evropski savjet ove sedmice na zasjedanju uopšte raspravljati o BiH ili nešto drugo zaključiti, jer i dalje u BiH nisu formirani svi nivo vlasti i nije bilo napretka po tom pitanju.
Zlatan Klokić - Foto: SRNA
Zlatan KlokićFoto: SRNA

On je podsjetio da je Evropska komisija u svom Mišljenju o zahtjevu BiH za članstvo u EU od 29. maja jasno navela da preporučuje Savjetu za opšte poslove EU da tek nakon formiranja vlasti u BiH razmotri to mišljenje i preduzme aktivnosti u vezi sa navedenim ključnim prioritetima za BiH.

- Zbog toga je Savjet za opšte poslove EU na ljetnjem zasjedanju 18. juna samo primio na znanje Mišljenje Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, te naveo da će nastaviti detaljno analizirati ovaj dokument i njemu se ponovo posvetiti kasnije, te pozvao BiH da bez daljeg odgađanja formira Savjet ministara - rekao je Klokić.

Savjet za opšte poslove EU razgovaraće danas u Luksemburgu o mogućnosti otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, prije nego što se nacionalni lideri sastanu u Briselu u okviru Evropskog savjeta u četvrtak i petak, 17. i 18. oktobra.

Ovo tijelo danas neće razmatrati pitanje BiH, gdje je jedino vlast formirana u Republici Srpskoj, dok više od godinu dana od održavanja opštih izbora nije formiran Savjet ministara niti vlast u Federaciji BiH.