latinica  ћирилица
15/10/2019 |  13:20 | Autor: SRNA

Marčić: Iskustva Srbije značajna za Srpsku

Pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj Republike Srpske Siniša Marčić ocijenio je danas u Beogradu da su iskustva Srbije u vezi sa izradom strategije pametne specijalizacije veoma značajna i za Srpsku, koja može da nauči kako da realizuje cijeli ovaj proces.
Siniša Marčić - Foto: SRNA
Siniša MarčićFoto: SRNA

- Ovdje se predstavlja strategija pametne specijalizacije Srbije, veoma složenog dokumenta na kome je rađeno dvije i po godine - rekao je Marčić novinarima u pauzi dvodnevne regionalne konferencije.

On je ukazao da je kompletan proces izrade strategije nazvane "strategija četiri s" veoma zahtjevan i da uključuje jako mnogo aktera.

- Kroz izradu ovakvog dokumenta možemo da imamo višestruke koristi ne samo da imam strategiju Republike Srpske, što je u planu naredne dvije godine, nego da dobijemo jednu širu industrijsku strategiju u skladu sa preporukama Evropske komisije - rekao je Marčić.

Marčić učestvuje na konferenciji "Predstavljanje strategije pametne specijalizacije Srbije i istraživanje uloge inkubatora, akceleratora i naučno tehnoloških parkova u pružanju posebne sektorske podrške u zemljama Zapadnog Balkana i Јugoistočne Evrope".

On će govoriti na panelu "Nauka na zapadnom Balkanu i razvoj tehnološkog parka: lokalne inicijative i izazovi politike".

Važnost strategije pametne specijalizacije za Srbiju, koja je njenu izradu pokrenula 2017. godine, ogleda se, između ostalog, u tome što će ona pomoći da se uspostavi bolja veza između naučnoistraživačkih i inovacionih aktivnosti, kao i privredne i industrijske strukture.

Na taj način će se omogućiti i bolja koordinacija između naučnoistraživačke i industrijske politike.