latinica  ћирилица
15/10/2019 |  14:02 ⇒ 20:11 | Autor: SRNA

Poboljšati položaj slijepih i slabovidih

Položaj slijepih i slabovidih lica u Republici Srpskoj nije na zavidnom nivou, ali u posljednjih deset godina ima nastojanja da bude poboljšan, zaključeno je danas na konferenciji za novinare u Banjaluci, koja je organizovana povodom Međunarodnog dana bijelog štapa.

Sekretar Saveza slijepih Republike Srpske Јovica Radanović naveo je da je u proteklom periodu usvojen Pravilnik o ortopedskim i drugim pomagalima, koja mnogo znače ovoj populaciji.

- Zadovoljni smo i što je naknada za pomoć i njegu drugog lica uvedena na kvalitetniji način i iznosi 20 odsto od prosječne zarade, čime smo djelimično zadovoljni - rekao je Radanović novinarima u Banjaluci.

On smatra da je dobro i to što će lična invalidnina, koja je sada regulisana uredbom i iznosi 12 odsto od prosječne zarade, biti regulisana Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, koji bi 22. oktobra trebalo da bude na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine.

- Imamo zamjerku na to što, prema ovom prijedlogu zakona, lica kod kojih je nastupio invaliditet nakon 18. godine ne mogu ostvariti ličnu invalidninu. Imamo zamjerku i na to što u radnu grupu resornog ministarstva za izradu novog zakona o zapošljavanju lica sa invaliditetom nisu uvrštena lica iz ove populacije, što predstavlja korak unazad - rekao je Radanović.

Radanović je podsjetio da je prošlo 13 godina od usvajanja Konvencije o pravima lica sa invaliditetom i naglasio da je ona nije dovoljno primjenjena u praksi.

On je precizirao da u svijetu živi 253 miliona slijepih i slabovidih lica, u Republici Srpskoj 2.000, a u BiH 5.000.

Predsjednik Gradske organizacije slijepih Banjaluka Miroslav Mandić ocijenio je da položaj slijepih i slabovidih lica nije na zavidnom nivou, ističući da nije dobro riješeno pitanje zapošljavanja ove populacije, kao i nabavka pomagala, arhitektonske barijere, te druga socijalna pitanja.

Mandić je rekao da u ovoj organizaciji smatraju da nisu najbolja pojedina rješenja u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, te dodao da će pokušati da utiču na to da dođe do najkvalitetnijih izmjena.

Govoreći o obrazovanju slijepih, Mandić je naveo da u Derventi ima škola za slijepa i slabovida lica, kao i inkluzivno obrazovanje u Srpskoj, te da su nove tehnologije omogućile moderaniji način njihovog obrazovanja.

Prema njegovim riječima, Gradska organizacija slijepih Banjaluka, koja ove godine obilježava 70 godina postojanja, ima 340 članova.

Član Gradske organizacije slijepih Banjaluka Saša Grbić istakao je problem nedostatka zvučnih semafora i kratko vrijeme za koje se može preći ulica.

Grbić, koji se kreće uz pomoć bijelog štapa i modernih tehnologija već 12 godina radi u Centru za pomoć studentima sa posebnim potrebama na banjalučkom Univerzitetu, kaže da je bio prvi student sa invaliditetom na ovom univerzitetu, a završio je srpski jezik i književnost.

- Danas kada imamo modernu tehnoliju mnogo je lakše studirati. Lakše je doći do asistivne opreme koja je je jeftnija i ima je više, kao i do knjiga - rekao je Grbić i dodao da je jedan od problema i to što je slijepim licima teško naći posao.

Povodom obilježavanje Dana bijelog štapa - 15. oktobra, Gradska organizacija slijepih u Banjaluci organizovala je danas šetnju od prostorija ove organizacije do centra grada i konferenciju za novinare kako bi se skrenula pažnja javnosti na probleme sa kojima se suočava ova populacija.

Nakon obraćanja predsjednika Gradske organizacije slijepih Banjaluka Miroslava Mandića o značaju bijelog štapa, predviđeno je da se odigra šahovska simultanka na 15 ploča između slijepih i slabovidih šahista i internacionalnog majstora šaha Milenka Šibarevića.