latinica  ћирилица
15/10/2019 |  14:16 ⇒ 14:31 | Autor: B92

UEFA gubi "bitku" – Turci salutirali vojnicima u Siriji (FOTO)

Evropska fudbalska unija polako gubi bitku protiv politike na stadionima uprkos čestim drakonstim kaznama. UEFA je najavila da će istražiti salutiranje reprezentativaca Turske na utakmicama kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.
Turski fudbaleri salutiraju (foto: Getty - Contributor) -
Turski fudbaleri salutiraju (foto: Getty - Contributor)

Turci su prvo salutirali nakon gola Dženka Tosuna protiv Albanije u petak u Istanbulu, a potom i u Parizu posle remija sa Francuskom.

Oni su salutiranjem pružili podršku svojim vojnicima koji već nekoliko dana ratuju sa Kurdima u sjevernoj Siriji.

- Za našu naciju, posebno za one koji rizikuju svoje živote - napisao je Tosun na Instagramu.

UEFA ne dozvoljava političke poruke na utakmicama u okviru svojih takmičenja, pa Turcima slijedi kazna. Spekuliše se čak i o oduzimaju domaćinstva finala Lige šampiona ove sezone koje je dodjeljeno Istanbulu.

Portparol UEFA Filip Taunzend je rekao italijanskoj novinskoj agenciji Ansa da turski pozdrav izgleda kao provokacija.

- Mogu da vam garantujem da ćemo da istražimo ovu situaciju - rekao je Taunzend.

Turski fudbaleri (foto: instagram.com/millitakimlar)

Turci su remijem na Sen Deniju zadržali prvo mjesto u Grupi H ispred Francuske, pa su na korak od plasmana na Evropsko prvenstvo.

Salutiranjem su rizikovali kaznu koja bi možda mogla da ih čak košta nastupu na EURO 2020. Međutim, na osnovu nekih prethodnih sličnih situacija, možda prođu samo sa novčanom kaznom.

Tosunovu poruku su "lajkovali" Nijemci turskog porijekla Ilkaj Gindoan i Emre Džan, koji su kasnije povukli svoje "lajkove".

- Vjerujte mi, poslije onoga što se dogodilo prošle godine, posljednja stvar koju želim je politička poruka - rekao je Gindoan, a Džan je dodao, "Јa sam apsolutni paficista i protiv sam svakog oblika rata".

U maju 2018. FS Njemačke je kritikovao svog reprezentativca turskog porekla Mesuta Ezila zbog poziranja sa predsednikom Turske Redžipom Tajipom Erdoganom.

FIFA je kasnije kaznila trojicu reprezentativaca Švajcarske Granita Džaku, Đerdana Šaćirija i Štefana Lihtštajnera zbog albanskih nacionalističkih poruka na utakmici sa Srbijom na SP u Rusiji.

Ali oni tu kaznu jedva da su i "osjetili" jer je bila izražena u samo nekoliko desetina hiljada evra.