latinica  ћирилица
15/10/2019 |  14:34 | Autor: SRNA

Bijeljina: Knjiga liječi i širi vidike

Bibliotekari i knjižničari su na seminaru u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini, citirajući nobelovca Ivu Andrića, poručili da treba čitati da ne ostane zatvoren svijet razuma i ljepote koji se nalazi u knjigama.
Bibliotekari i knjižničari na seminaru, Bijeljina - Foto: SRNA
Bibliotekari i knjižničari na seminaru, BijeljinaFoto: SRNA

Direktor Narodne biblioteke i muzejske zbirke u Zvorniku Negosava Stjepanović je učesnicima seminara pod nazivom "Zašto je potrebno čitati knjige" i javnosti poručila da se sve lijepo i značajno nalazi u knjigama, te da je misija bibliotekara da na najljepši način približe knjigu ljudima.

- Napredne tehnologije jesu važne za obrazovanje, ali jedina relevantna informacija nalazi se u knjigama i bez obzira na predrasude da će tehnologija ostaviti knjigu u zapećku to nije tako - ljudi se sve više okreću knjizi - istakla je Stjepanovićeva.

Stjepanovićeva je ukazala na značaj stručnih bibliotekara i rad sa najmlađima, kako bi od najranijeg uzrasta stekli naviku da dolaze u biblioteku i čitaju.

- Društvo, država i svaka lokalna zajednica mora da obrati posebnu pažnju na biblioteke kao institucije kulture od nacionalnog značaja, jer ako imamo obrazovane građane imaćemo i kvalitetno društvo i preduslov za razvoj i napredak u svakom smislu - ocijenila je Stjepanovićeva.

Predavač Slavica Gostimirović, koja je direktor Narodne biblioteke u Doboju, govorila je o svom istraživanju biblioterapije, ili liječenja knjigom, koje se koristi u svijetu i tek treba da zaživi u Republici Srpskoj.

Gostimirovićeva je rekla novinarima da je riječ o radionicama u okviru biblioteka, gdje se uz pomoć psihoterapeuta i bibliotekara tematizuju određeni problemi uz nastojanje da se kroz poistovjećivanje sa likovima iz literature jača svijest da su svi problemi rješivi.

Direktor Biblioteke "Filip Višnjić" Јovan Cvjetković rekao je novinarima da su 17. put domaćini seminara za bibliotekare sa ovog matičnog područja koje obuhvata Bijeljinu, Ugljevik, Lopare, Osmake, Pelagićevo i Donji Žabar.

On je naveo da 40 učesnika iz narodnih, visokoškolskih, srednjoškolskih i biblioteka u osnovnim školama ima priliku da se upozna o iskustvima matičnih biblioteka na susjednom području Doboja i Zvornika i da se edukuju.

- Narodna biblioteka "Filip Višnjić" u Bijeljini ima najviše članova od svih biblioteka u Republici Srpskoj i ove godine vjerujemo da ćemo preći broj od 10.000 članova i više od 200.000 posjeta, što je apsolutni rekord - istakao je Cvjetković.

Prema njegovim riječima, u aprilu iduće godine Društvo biliotekara Republike Srpske će u saradnji sa Narodnom bibliotekom "Filip Višnjić" u Bijeljini biti domaćin velikog dvodnevnog seminara bibliotekara koji će u Etno-selu "Stanišići" okupiti 300 učesnika iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i zemalja okruženja, s ciljem unapređenja struke i pružanja bibliotečkih usluga.

Cvjetković je naveo da je Biblioteka nedavno uvela uslugu elektronske pozajmice knjiga na dječijem odjeljenju, što će naredne godine biti uvedeno i na odjeljenju za odrasle.

On je pozvao sugrađane da se 12. novembra, kada se obilježava Dan biblioteke, učlane u ovu ustanovu po znatno nižim cijenama - za odrasle tri umjesto 20 KM, za studente, srednjoškolce i penzionere tri umjesto 10 KM, a za osnovce će godišnja članarina tog dana koštati jednu umjesto pet KM.