latinica  ћирилица
15/10/2019 |  14:49 ⇒ 15:42 | Autor: SRNA

Čubrilović i Kavalek potpisali Memorandum o razumijevanju

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i šef Misije OEBS-a u BiH Ketlin Kavalek potpisali su danas u Banjaluci Memorandum o razumijevanju koji formalizuje dogovor o "Projektu demokratskog upravljanja" čija realizacija počinje danas, a trajaće do 2022. godine, uz finansijsku podršku OEBS-a.
Nedeljko Čubrilović i Ketlin Kavalek potpisali Memorandum o razumijevanju - Foto: SRNA
Nedeljko Čubrilović i Ketlin Kavalek potpisali Memorandum o razumijevanjuFoto: SRNA

Projekat se odnosi na jačanje komunikacije parlamenta Srpske sa građanima i javnošću i njihovo uključivanje u donošenje odluka, poboljšanje efikasnosti i transparentnosti zakonodavnih procesa, izrade i donošenja zakona, te jačanje efikasnosti radnih tijela, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

U saopštenju se navodi da se projekat odnosi i na službe Narodne skupštine Republike Srpske i modernizovanje njenog rada, te saradnju sa parlamentima u BiH, regionu i zemljama EU na jačanju dijaloga i unapređenju zakonodavnog rada.

Čubrilović je zahvalio OEBS-u za uspješnu saradnju i podršku u radu i unapređenju kapaciteta Narodne skupštine Republike Srpske, istakavši da je cilj Memoranduma da ta saradnja bude intenzivirana i još više konkretizovana.

Na sastanku je bilo riječi o političkoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH, te istaknuto da je neophodno što prije formirati Savjet ministara i sprovesti izbornu volju građana.

Čubrilović je naglasio da je neformiranjem zajedničkih organa vlasti na nivou BiH u skladu sa zakonom na veoma grub način poništena volja građana i narušeni osnovni demokratski principi.

On je istakao da bi trebalo mijenjati Izborni zakon BiH i predvidjeti da, ukoliko u određenom roku ne bude formirana vlast u skladu sa izbornim rezultatima, u tom slučaju obavezno budu raspisani novi opšti izbori.

Sastanku su prisustvovali generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske Nebojša Zgonjanin i šef Terenske kancelarije OEBS-a u Banjaluci Dmitri Јordanidi.