latinica  ћирилица
15/10/2019 |  15:10 ⇒ 19:38 | Autor: SRNA

O platama u visokom obrazovanju i nauci za 15 dana

Predstavnici Sindikata obrazovanja, nauke i kulture i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske postigli su saglasnost da u narednih 15 dana nastave razgovore o povećanju plata za zaposlene u institucijama nauke i visokog obrazovanja te o poboljšanju studentskog standarda u Srpskoj.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je novinarima u Banjaluci da je ovo prvi u nizu sastanaka na kojem je razgovarano o okviru u vezi sa povećanjem plata u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda.

On je naveo da je planirana izmjena platnih koeficijenata tako da će oni koji sada imaju najniža primanja dobiti najveće povećanje.

Rajčević je rekao da pred resornim ministarstvom i socijalnim partnerima predstoji još dosta posla u vidu analize kako da se što pravičnije raspodijele platni koeficijenti u ovoj oblasti.

On je izrazio očekivanje da bi od 1. januara iduće godine trebalo da budu u primjeni rješenja koja budu u međuvremenu dogovorena sa socijalnim partnerima u ovoj oblasti.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić rekao je novinarima da će sindikat i koordinacioni odbori visokog obrazovanja za univerzitete u Banjaluci i Istočnom Sarajevu u narednom periodu pregovarati sa nadležnim ministarstvom i poslodavcem kako bi dobili najbolja rješenja u ovoj oblasti.