latinica  ћирилица
15/10/2019 |  15:24 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Prijedor: Svečano obilježen Međunarodni dan žena na selu

Međunarodni dan žena na selu danas je obilježen u prijedorskoj regiji. Svečana manifestacija održana je u područnoj školi “Petar Kočić” u Gornjim Orlovcima.

U vrijeme kada mnogi napuštaju selo i odlaze u grad, Vesna Marić iz Saničana kod Prijedora, odlučila se za suprotno. Nakon 30 godina rada u preduzeću, danas se bavi stočarstvom.

Vesna za sada ima samo dvije krave, a mlijeko i proizvedeni sir proda u rekordnom roku. Uz penziju, dodatna zarada služi za putovanja i kvalitetan penzionerski život.

- Ne mislim proširivati kapacitete jer me godine stižu, ali bih preporučila mladima da se okrenu poljoprivrednoj proizvodnji, jer će tu nešto i ostvariti - ističe Marićeva.

Međunarodni dan žena na selu, prigodnim programom, obilježili su učenici područne škole “Petar Kočić” u Gornjim Orlovcima. Majke i bake učenika ove područne škole pripremile su razna domaća slana i slatka jela, dok su se učenici prigodnom priredbom pokušali odužiti za njihov trud.

- Ovaj dan nam je veoma značajan zato što želimo da oduševimo naše majke jer se oni toliko trude za nas i naše školovanje - rekla je učenica ove škole Adrijana Lukić.

Vrijednosti seoskog života i rad žena na selu sedmu godinu obilježava se u ovoj školi.

- Učenici su upoznati da je drugačiji način života na selu i jednim obilježavanjem međunarodnog dana želimo da im kažemo da su njihove majke, odnosno žene na selu, ravnopravne i da njihov život nije ništa manje vrijedan od nekih drugih mama koje rade od 8 do 3 - istakla je Gorana Bosančić, dirktorka OŠ “Petar Kočić”.

Iako je fizički rad naporan, mnogi kažu da priroda liječi dušu, a rad i trud uvijek budu nagrađeni bez obzira na to da li ste život proveli na selu ili u gradu.