latinica  ћирилица
15/10/2019 |  15:26 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

U Srpskoj zvanično počela sezona grijanja

Petnaesti oktobar dan je kada toplane u Republici Srpskoj pale kotlove i započinju novu sezonu grijanja. Ljetnu pauzu uglavnom su iskoristile za redovan remont postrojenja i dotrajalih instalacija. Uz tople radijatore za potrošače važna je i informacija da cijene usluga ostaju iste.

Za najveći broj potrošača banjalučka toplana upalila je kotlove i prije 15. oktobra – dana kada zvanično počinje sezona grijanja. Dio toplifikacione mreže koja snadbijeva oko 20.000 potrošača i u ovoj godini trpio je rekonstrukciju.

- Tokom ljeta smo imali dosta aktivnosti na sanaciji i popravci. Do sada je uloženo više od 1,2 miliona maraka u sanaciju toplifikacione mreže  - istakao je direktor prodaje i marketinga Eko toplane Banjaluka Aleksandar Marić. 

Iako toplana nastoji da poboljša uslugu, žalbi potrošača i dalje ima. Najčešće se odnose na lošiju uslugu tokom dana u odnosu na noć, kao i komplikovanu proceduru za isključenje s mreže.

Domaćinstva potrošača u Istočnom Sarajevu koje grije toplana topla su još od prošle sedmice. Slično je i u tolpani u Bijeljini, ali i prijedorska i dobojska radile su na sanaciji mreže i postrojenja.

- U sam pogon uložili smo oko 300.000 maraka i u sanaciju vrelovoda oko 200.000 maraka tokom prethodnog ljeta - naglasio je Slađan Јović, direktor Gradske toplane Doboj.

Cijene usluge u Doboju ostaju u rangu prošlogošnjih kada je došlo do povećanja. U Bijeljini i Prijedoru cijena, kao i prethodnih godina, ostaje ista.

-Cijena za fizička lica iznosi 2,75 KM sa uračunatim PDV-om po metru kvadratnom stambenog prostora, odnosno za pravna lica iznosi 5,88 KM takođe sa uračunatim PDV-om po metru kvadratnom - kaže Mladen Krasavac, direktor Gradske toplane Bijeljina.

Zoran Knežević, direktor Toplane Prijedor, ističe da su napravili rješenja kojim će kompenzovati poskupljenja.

- Mogu da potvrdimda neće biti poskupljenja grijanja za naše korisnike za sve kategorije u toku ove godine - rekao je Knežević.

Iz svih toplana redom tvrde da energenta za sezonu koja je počela ima dovoljno. Iako je s godinama problema manje, potrošače pozivaju da im ih prijave ukliko su im danas ipak radijatori hladni.