latinica  ћирилица
15/10/2019 |  15:26 ⇒ 19:39 | Autor: SRNA

Doboj: Istraga protiv Tuzlaka koji je obmanjivao porodice poginulih i nestalih

Okružno javno tužilaštvo u Doboju sprovodi istragu protiv Tuzlaka čiji su inicijali A.A. koji je ostvario protivpravnu imovinsku korist lažno se predstavljajući i nudeći za novčanu nadoknadu informacije o lokaciji na Ozrenu na kojoj se, navodno, nalaze posmrtni ostaci nestalih boraca Vojske Republike Srpske, rečeno je Srni iz ovog tužilaštva.
Okružno tužilaštvo Doboj - Foto: RTRS
Okružno tužilaštvo DobojFoto: RTRS

Iz Tužilaštva navode da je A.A. u toku 2018. godine na području Doboja ostvario više telefonskih komunikacija sa članovima porodica nestalih boraca Vojske Republike Srpske, te lažno se predstavljajući nudio im otkrivanje informacije o mjestu na kome se nalaze posmrtni ostaci nestalih, ako mu zauzvrat isplate odgovarajuću novčanu naknadu.

Na taj način protivpravno je sebi pribavio određenu imovinsku korist.

Iz Tužilaštva navode da je u istrazi saslušan veći broj svjedoka, odnosno lica koja su oštećena ovim krivičnim djelom, prikupljeni određeni dokazi, te naređene i druge istražne radnje u cilju pronalaska i ispitivanja osumnjičenog na okolnosti za koje se sumnjiči krivičnom prijavom.

Iz Tužilaštva kažu da će po završetku istražnih radnji odlučiti o daljem toku postupka, odnosno donijeti odgovarajuća tužilačka odluka u ovom krivičnom predmetu.

Iz dobojskog Tužilaštva navode da je predmet dostavljen od Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, a na osnovu prijave Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske iz novembra 2018. godine.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić rekao je Srni da je Asim Alić iz Tuzle tražio od porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila sa područja Dervente, Doboja i Modriče određenu naknadu od 1.000 do 1.500 evra da otkrije grobna mjesta poginulih boraca Vojske Republike Srpske u Vozući.

Lazić je podsjetio da ovo nije jedini slučaj da su pojedini ljudi pozivali porodice poginulih iz Republike Srpske tražeći naknadu za informaciju o grobnim mjestima.

On je rekao da su iz Republičke organizacije upozorili porodice da ne razgovaraju sa takvim ljudima jer je riječ o prevari.