latinica  ћирилица
15/10/2019 |  18:10 | Autor: SRNA

Vučić: Beograd nastavlja da vodi nezavisnu spoljnu politiku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas će Srbija nastaviti da vodi nezavisnu spoljnu politiku, te da je to potpuno u skladu sa evropskim integracijama kao strateškim opredjeljenjem zvaničnog Beograda.
Aleksandar Vučić (foto:PREDSEDNISTVO SRBIJE) -
Aleksandar Vučić (foto:PREDSEDNISTVO SRBIJE)

On je na konferenciji "EU i Srbija: zajednička sudbina?", u razgovoru sa prvim predsjednikom Evropskog savjeta i bivšim premijerom Belgije Hermanom van Rompejom rekao da to, bez sumnje, ne smeta jedno drugom.

- Ako analizirate situaciju u EU, vidite da svaka zemlja ima pravo veta po različitim pitanjima i da to omogućava nezavisan status tim zemljama - rekao je Vučić, prenose beogradski mediji.

On je naveo da su pojedine zemlje u regionu dobile više od 100 milijardi evra pomoći iz EU, dok to sa Srbijom nije slučaj i da zato Srbija mora da da sve od sebe kako bi povećala stopu privrednog rasta.

- Mi moramo da vodimo računa o sebi. Ali, to ne znači da bismo bili nelojalni EU, kao što su to neke države članice koje su dobile sve od EU, ali su iskoristile prvu priliku da joj okrenu leđa - rekao je Vučić.

On je istakao da je uvijek bolje biti dio kluba nego van njega, podsjetivši da 67 odsto ukupne trgovinske razmjene Srbija ima sa EU, uz 11 odsto sa zemljama regiona, a samo 20 odsto sa svim drugim zajedno.

Vučić je rekao da je 80 odsto direktnih stranih investicija iz zemalja EU, te da je izvoz iz Srbije sa 71 odsto usmjeren na zemlje EU.

- Međutim, drugačija je situacija kada govorite o EU, odnosno šta građani osećaju. Građani će reći, bez obzira što je Nemačka naš najveći trgovinski partner sa 5,2 milijardi evra razmene, a zemlje regiona sa 3,8 milijardi, da ne vole Nemce kao što vole druge, jer su priznali Kosovo i bombardovali nas - naveo je Vučić.