latinica  ћирилица
15/10/2019 |  18:13 ⇒ 16/10/2019 | 07:16 | Autor: RTRS

Počeli razgovori o povećanju plata u visokom obrazovanju

Izvjesno je da će naredne godine biti povećane plate u Republici Srpskoj, izjavila je ministarka finansija Zora Vidović. Njen kolega, ministar visokog obrazovanja Srđan Rajčević, razgovarao je sa predsjednikom Granskog sindikata Draganom Gnjatićem o modelu koji bi trebalo da obezbijedi pravičnost pri skorom povećanju plata radnika u toj oblasti.

Analize Ministarstva finansija pri izradi okvira novog Budžeta potvrdile su da ima prostora za uvećanje plata. U ovom času nije poznato koliko će ono iznositi i na koji način će veći budžet za plate biti raspodijeljen.

- Radi se na povećanju plata. Imamo određene proračune koji govore koliko je to uvećanje budžeta za iduću godinu - rekla je Vidovićeva. Mislimo da će biti povećanja plata. Radimo na tome i već imamo određene proračune koliko će to uvećanje budžeta biti za iduću godinu rekla je ministarka finansija Zora Vidović.

Okviran model izvjesnog povećanja plata određen je u oblasti visokog obrazovanja i poboljšanja studentskog standarda. Definisano je to na prvom u najavljenom nizu sastanaka resornog ministra Srđana Rajčevića i predsjednika Granskog sindikata Dragana Gnjatića, koji bi nova rješenja trebalo da usaglase do 1. januara.

- Ne dolazi do povećanja cijene rada nego izmjene platnih koeficijenata i oni će se kretati u progresivnom smislu da će oni sa najnižim primanjima dobiti najveće povećanje, a oni sa najvećim manje povećanje naglasio je ministar Rajčević.

Gnjatić je istakao da će sindikat i koordinacioni odbori visokog obrazovanja za univerzitete u Banjaluci i Istočnom Sarajevu u narednom periodu pregovarati sa nadležnim ministarstvom i poslodavcem kako bi dobili najbolja rješenja u ovoj oblasti.

Dodatna sredstva za budžet, prema riječima ministarke finansija, neće biti obezbijeđena povećanjem PDV-a jer povećanja te poreske stope u dogledno vrijeme neće biti. Јedan od izvora moglo bi biti izmirenje duga koji Federacija ima prema Srpskoj na osnovu raspodjele indirektnih poreza.

- Vlada Federacije i Republike Srpske u ovom trenutku rade prijedlog sporazuma kako bi taj problem bio riješen. Nadam se da će uskoro do toga i doći - rekla je Vidovićeva.

Ona je istakla da nije tačno da je Vlada razmatrala mogućnost prodaje Elektroprivrede Republike Srpske.