latinica  ћирилица
15/10/2019 |  19:22 ⇒ 16/10/2019 | 07:29 | Autor: RTRS

Vlast u Bihaću ogorčena, Fazlić prijeti eskalacijom migrantske krize

Dok iz Unsko-sanskog kantona stiže vapaj i upozorenje da kriza sa migrantima eskalira, u Sarajevu je ponovo, i bez objašnjenja, odgođena još jedna sjednica Savjeta ministara u tehničkom mandatu. Tako BiH i dalje ostaje bez plana mjera i aktivnosti za upravljanje migrantskom krizom. U prihvatni kamp Vučjak kod Bihaća policija prevozi migrante koji su bez smještaja.

Policijski službenici u prihvatni centar Vučjak danas transportuju sve neregistrovane migrante koje zateknu na javnim površinama ili u napuštenim objektima, a takvih je, procjenjuju u Kantonu, najmanje 2.500. I novi svakodnevno pristižu. Јoš 3.500 migranata, smješteno je u pet prihvatnih centara, zvanični su podaci Međunarodne organizacije za migracije. Istovremeno, lokalna vlast pali crvenu lampicu najavom da će obustaviti pomoć ovom centru.

- Dogorjelo je do nokata - zavapio je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić! Kada već brojni vapaji posljednjih mjeseci pa i godinu, iz Bihaća i Krajine, do zvaničnog Sarajeva nisu stigli, stigao je Fazlić u Sarajevo da ih još jednom i posljednji put, saopšti.

Bihać obustavlja pomoć privremenom prihvatnom centru Vučjak! A tamo je i prije akcije dislociranja, bilo smješteno 800 migranata. Gradska vlast im je svakodnevno isporučivala 20.000 litara vode, Crveni krst 3.000 obroka, gradsk javno- komunalno preduzeće opsluživalo ih je u svom domenu djelovanja....

- Mi ćemo od idućeg ponedjeljka prestati da pružamo bilo kakve usluge Vučjaku, pustućemo da kriza eskalira. Potrošili smo preko 100.000 maraka, grad Bihać, javna preduzeća Komrad i Vodovod uz pomoć USK i Crvenog krsta, i niko nam ni marke nije dao - rekao je Fazlić.

Uslovi za preživljavanje su, žale se rijetki koji su na razgovor pristali, u Vučjaku izuzetno teški i civilizacije nedostojni. Šta će tek biti, ako izostane hrana, voda, minimalne higijenske potrepštine!?

Vučjak će biti stanište svim neregistrovanim migrantima koje policija Unsko–sanskog kantona zatekne na ulicama, stanicama javnog prevoza, u parkovima, napuštenim stambenim objektima....Samo juče i samo iz gradskih zona, pod šatore kampa smješteno je 400, u evidencijama neregistrovanih migranata. Policija je pune ruke posla imala i danas. I to po nalogu kantonalne operativne grupe za nadzor nad migrantskom krizom.

- Cilj akcije je prevencija svih negativnih aktivnosti koje su se dešavale proteklih mjeseci na području Unsko-sanskog kantona, a neke od njih su i skitnja i prosjačenje, odnosno izvršenje krivičnih djela posebno imovinske prirode kada je u pitanju provala u privatne objekte - izjavio je Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK.

Isti “operativci“ odlučili su da uskrate gostoprimstvo pridošlicama smještenim u centrima Bira i Miral. Vlasnicima objekata zabranjeno je da produže postojeće ugovore o iznajmljivanju, ili da zaključe nove. Ugovor sa međunarodnim organizacijama za prihvat migranata u velikokladuški Miral ističe 15. novembra, vlasnik Boris Horvat već se javno oglasio – neće kršiti odluke kantonalne vlasti.

A šta će biti sa više od 600 migranata u Miralu i još oko 1.400 u Biri? Hoće li ih, kako je to kantonalna vlada zatražila, transportovati u Sarajevo? A baš iz tog smjera u Bihać i Kladušu svakodnevno vozovima, tvrdi Fazlić, stiže i do 150 migranata koji naprijed ka Hrvatskoj ne mogu.

- Izjava ministra Dragana Mektića koji kaže da u čitavoj BiH ima 4.000 migranata je apsurd. Јa tvrdim da ih sad u Bihaću ima više od 6.000, dakle Plješevica iznad Bihaća ih je puna, grad je pun, svi centri i privremeni i divlji su puni migranata - ističe Fazlić.

Ministar bezbjednosti u tehničkom mandatu Dragana Mektića, prethodno je demantovao i specijalni izvjestilac UN-a Felipe Gonzalez Morales koji je rekao da se u BiH nalazi najmanje 7.300 migranata. Rekao je i da bh. vlast nije uradila gotovo ništa na sprečavanju migrantske krize.

Nisu uradili ni danas dok su alarmantna upozorenja naizmjenično stizala iz Krajine i iz Sarajeva. Umjesto operativnog plana mjera za upravljanje migrantskom krizom, koji na usvajanje mjesecima čeka, i umjesto redovne sjednice – ponovo samo telefonska. Dijelili su novce i funkcije! O migrantima ni riječi!